Taistelu ensi kauden Veikkausliigapaikoista pysyy jännittävänä myös sunnuntai-illan jälkeen. AC Oulun ja VPS:n välinen kamppailu Oulu-lehti Areenalla päättyi tasatulokseen 1 – 1.

LISÄÄ OTTELUSTA:
Videkooste
Nurmela: Kaikki on edelleen omissa käsissä

AC Oulu ja VPS olivat ennen sunnuntain kohtaamista sarjataulukossa tasapisteissä ja myös samassa maalierossa. Tilanne säilyy entisellään myös ottelun jälkeen, kun molemmat joukkueet saivat tililleen yhden tärkeän lisäpisteen. Näin ero karsijan paikalla olevaan JJK:hon sekä maanantaina oman ottelunsa pelaavaan sarjajumbo FC Lahteen kasvoi hieman.

Enemmänkin olisi AC Oululle ollut sunnuntaina tarjolla kuin yksi piste. Pelillisesti kotijoukkue oli lähinnä puolustamiseen ja vastaiskuihin keskittynyttä VPS:aa vastaan niskan päällä, mutta vain maalit merkitsevät. Niitä molemmat joukkueet tekivät yhden.

AC Oulu tuli otteluun hurjalla sykkeellä ja näytti välittömästi, kumpi joukkue määrää tahdin. Ensimmäinen maalipaikka syntyi jo 55 sekunnin pelin jälkeen, mutta hyvän tilaisuuden saanut Donewell Yobe puski Jarkko Hurmeen erinomaisesta keskityksestä pallon ohi maalin.

AC Oulu hallitsi ottelun ensimmäistä kymmenminuuttista harvinaisen täydellisesti. VPS ei päässyt käytännössä edes keskialueen yli. Oululaisten alkupeli koki kuitenkin erittäin ikävän takaiskun 12. minuutilla, kun Jarkko Hurmeen oikea polvi venähti sivurajalla pallontavoittelutilanteessa ja Hurme joutui jättämään ottelun kesken. Loukkaantumisen jälkeen Dominic Yobe siirtyi oikean laitapakin tontille ja keskikentälle tuli vaihdosta Juho Meriläinen.

Hurmeen loukkaantumisen jälkeen AC Oulu jatkoi vahvaa painostustaan. 16. minuutilla paikan sai Janne Hietanen ja paria minuuttia myöhemmin Joonas Pennanen pääsi laukomaan suorastaan loistavasta paikasta. Vain VPS:n maalivahti Jung-Hyuk Kwonin paraatipelastus esti avausmaalin syntymisen.

Seuraavan paikan sai 22. minuutilla Frank Jonke, mutta kärkimies puski Mika Nurmelan keskityksen maalin yli. Nurmela puolestaan sai Donewell Yoben hienosta syötöstä paikan 37. minuutilla, mutta laukaus suuntautui päin maalivahti Jung-Hyuk Kwonia. Roolit vaihtuivat 43. minuutilla, kun Donewell pääsi puskemaan Nurmelan keskityksestä, mutta ei tulosta vieläkään.

Sitten tapahtui, kuten usein käy. Jos et itse paikoistasi tee maalia, niin lopulta vastustaja tekee. Ottelun 44. minuutilla VPS sai ottelun ensimmäisen paikkansa, kun joukkue rynnisti nopeaan vastahyökkäykseen AC Oulun kulmapotkun jälkeen. Jussi Aalto vapautti karkumatkalle Jyri Hietaharjun, joka harhautti vastaan tulleen maalivahti Dennys Rodriguesin ja iski pallon verkkoon. Se oli jääkylmä suihku totaalisesti avausjaksoa hallinneiden isäntien niskaan.

VPS:n shokkimaali ei kuitenkaan lannistanut oululaisia, vaan ensimmäisen puoliajan loppuun valkopaidat tekivät elintärkeän tasoitusosuman. 45. minuutti ja Frank Jonke laukoi Juuso Majavan syötöstä boksin sisältä pallon maaliin ja tauolle lähdettiin lopulta jännittävässä 1-1-tilanteessa.

Toiselle puoliajalle VPS tuli aavistuksen aktiivisemmalla otteella ja saikin jakson alussa muun muassa vaarallisesta paikasta vapaapotkun. Antonio Inutilen vapari 17 metristä oli kuitenkin ponneton ja leijaili yli maalin.

Vaasalaisten toisen jakson paras paikka avautui 65. minuutilla, kun Valtter Laaksonen karkasi vastahyökkäyksestä läpiajoon. Rodrigues tuli kuitenkin maaliltaan terävästi vastaan ja esti Laaksosen maalintekoaikeet.

Jakson edetessä AC Oulu otti jälleen selvemmin pelin hallinnan ja vyörytti hyökkäyksiään kohti VPS-maalia. Kelta-asuisen vierasjoukkueen puolustuspeli oli kuitenkin tarkkaa ja kurinalaista, eikä ylimääräistä tilaa hyökkäysalueella juurikaan ollut. AC Oulu sai muutaman tilaisuuden vapaa- ja kulmapotkuista, mutta viimeinen silaus jäi puuttumaan.

Oululaisten toisen jakson parhaan maalipaikan sai 85. minuutilla vain hetkeä aiemmin vaihdosta kentälle tullut Juha Majava. Nurmela antoi oikealta laidalta erinomaisen keskityksen, josta Majava pääsi paraatipaikkaan lähelle maalia, mutta puskun eteen venyi maalivahti Kwon.

Kotitasapeli jätti AC Oulun leiriin taatusti hieman karvaan maun, mutta huipputasaisessa häntäpään kamppailussa jokaisella pisteellä on merkitystä. Joka tapauksessa vielä ei päästä hengähtämään – ainakaan ennen 17. lokakuuta pelattavaa kotiottelua jyväskyläläistä JJK:ta vastaan. Voitto siitä ottelusta todennäköisesti varmistaisi ensi kauden liigapaikan ennen 23.10. Pietarsaaressa pelattavaa päätösottelua.

Yksikään AC Oulun pelaaja ei saanut sunnuntaina varoitusta, joten pelikieltoja ei seuraavaankaan otteluun ole. Kysymysmerkkejä leijailee kuitenkin pelin alussa loukkaantuneen Jarkko Hurmeen sekä ottelun lopussa rintaansa kovan iskun saaneen Janne Hietasen ympärillä.

Hurmeen ensitietojen mukaan sivusidevamman laatu selviää tarkemmin maanantain magneettikuvauksissa ja Hietanen joutui sairaalaan keuhkokuvauksiin.

Videkooste

Anna palautetta ottelutapahtumasta

AC Oulu – VPS 1 – 1 (1 – 1)

16min. VPS Greg Eckhardt
44min. 0 – 1 Jyri Hietaharju (Jussi Aalto)
45min. 1 – 1 Frank Jonke (Juuso Majava)
56min. VPS Jyrki Saranpää varoitus