Raportti Edustus

AC Oulu venyi sunnuntai-iltana kauden toistaiseksi kovimmassa paikassaan upeaan vierasvoittoon Lahden Kisapuistossa. Sarjajohtaja FC Lahti kaatui äärimmäisen jännittävässä ottelussa Mika Lähderinteen ja Dritan Stafsulan osumilla lukemin 2 – 1.

Lähtökohtaisesti AC Oulu oli sunnuntaina pakkovoiton edessä, sillä varsinkin tappio olisi päästänyt FC Lahden jo liian pitkälle karkumatkalle Ykkösen voittotaistelua ja liiganousua ajatellen. Täysi kolmen pisteen potti nosti kuitenkin yhden ottelun kärkijoukkueita vähemmän pelanneen AC Oulun takaisin peliin mukaan, sillä rästipelin voittamalla eroa kärkisijaan olisi enää vain kolme pistettä.

Sunnuntain voiton arvoa nostaa myös se, että sarjajohtaja FC Lahti on hävinnyt tällä kaudella vain kaksi ottelua – molemmat AC Oulua vastaan.

Kotijoukkue FC Lahti sai lähes 4 000 katsojan edessä pelattuun otteluun täydellisen alun, sillä AC Oulun maalivahti Jeremy Vuolo joutui kaivamaan pallon selkänsä takaa jo kolmannella minuutilla. Lahtelaisten maalintekijänä onnistui hyökkääjä Jonne Kemppinen, joka pääsi puskemaan terävän vastahyökkäyksen päätteeksi boksin sisältä pallon alanurkkaan.

AC Oululla oli jo ottelun ensimmäisellä puoliajalla pari erinomaista maalintekotilannetta, mutta vastaavasti myös isäntien vastahyökkäykset olivat vaarallisia ja niinpä muun muassa konkarimaalintekijä Rafael pääsi erityisesti kertaalleen säikyttelemään oululaisia. Tauolle kuitenkin lähdettiin Lahden 1-0-johdossa.

– Meillä ei ollut avausjaksolla mitään hätää, mutta hieman Lahden nopea avausmaali silti lamaannutti. Ensimmäisen 45 minuutin aikana pelistämme puuttui sellainen eye of the tiger, jota tällaisissa huippumatseissa vaaditaan, että sinne vastustajan selustaan oikeasti päästään murtautumaan. Tauolla sitä tahtotilaa käytiin tosissaan läpi ja sieltä se myös löytyi, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen kertasi illan vaiheita.

Toisella jaksolla AC Oulu todella otti selkeästi illan komentoonsa. FC Lahti joutui vetäytymään lähes tyystin puolustuskannalle, ja aktiivisesti hyökkäyksiään rakennellut AC Oulu hätyytteli isäntien maalia tasaisin väliajoin. Tulosta syntyi lopulta 73. minuutilla, kun Mika Nurmela antoi kulmapotkun ja sen jälkitilanteesta Dritan Stafsula keskitti Mika Lähderinteelle, joka puski pallon oikeaan alanurkkaan. Maali oli Lähderinteen uran ensimmäinen sarjaosuma AC Oulun paidassa.

– Heti toisen jakson alusta lähtien aloimme voittamaan palloja ja veimme hyökkäyset loppuun asti. Esimerkiksi Randy (Edwini-Bonsu) alkoi luoda puolittaisistakin tilanteista kuin väkisin vaarallisia paikkoja. Siinä rupesi näyttämään jo ennen tasoitusta, että taistelemme tosissaan voitosta.

– Meillä oli vahva itseluottamus jo edellisestä pelistä, mutta toisella jaksolla löytyi myös se oikea tahtotila. Lahti on lähtenyt tällä kaudella yleensä alhaalta asti itse pelaamaan, mutta nyt he eivät edes lähes 4 000 katsojan edessä uskaltaneet tai pystyneet siihen meidän prässiämme vastaan, Malinen iloitsi.


"Diego" Lähderinteen uran ensimmäinen sarjaosuma AC Oulun riveissä tuli tärkeään paikkaan. Kuva: Tapani Pikkarainen

AC Oulu ei siis tyytynyt pelkästään tasapeliin, vaan janosi voittoa ja sen myös sai. Maukkaan voittomaalin iski 84. minuutilla – kukapas muukaan – kuin Dritan Stafsula. Upeaa kautta pelaavan laiturin kauden kymmenenteen täysosumaan vahvan esityön teki kahdeksan minuuttia aikaisemmin vaihdosta kentälle tullut Matias Ojala, joka ensin harhautti laidalla lahtelaispuolustajan ja keskitti sen jälkeen pallon boksiin, josta Edwini-Bonsu jatkoi pelivälineen tolpaan juureen liukuneelle Stafsulalle. Maalitykki ehti juuri ja juuri kurkottamaan pallon verkon perukoille.

– Löysimme toisella jaksolla voittavien pelaajien ja voittavan joukkueen ilmeen. Se oli ensimmäisen ja toisen jakson suurin ero, sillä jo avausjaksolla pelilliset asiat olivat muuten kunnossa. Tällaisissa isoissa otteluissa viimeinen silaus tulee korvien välistä ja tämä joukkue löysi sen toiselle jaksolle. Tästä pelaajat saavat varmasti arvosta oppia myös tulevaisuuteen.

– Nämä ovat vaikean heinäkuun jälkeen hienoja hetkiä. Nyt on kaksi voittoa alla ja loppukaudesta tulee todella mielenkiintoinen, hekumoi Malinen muistuttaen joukkueensa kuitenkin etenevän peli kerrallaan -mentaliteelilla.

FC Lahdelle sen Ykkösessä pelaamisen aikana ensimmäisen kotitappion aiheuttanut AC Oulu ilmoittautui sunnuntain voitollaan vahvasti takaisin mukaan kamppailuun liiganoususta. Otteluohjelmassa on jäljellä vielä yhdeksän peliä, ja seuraava koitos odottaa ensi lauantaina, jolloin FC KooTeePee saapuu Raatin vierailulle.

FC Lahti – AC Oulu 1 – 2 (1 – 0)

3min. 1 – 0 Jonne Kemppinen
48min. FC Lahti Rafael varoitus
73min. 1 – 1 Mika Lähderinne (Dritan Stafsula)
80min. FC Lahti Jaakko Rantanen varoitus
82min. FC Lahti Jukka Veltheim varoitus
84min. 1 – 2 Dritan Stafsula (Randy Edwini-Bonsu)
87min. AC Oulu Jani Kauppila varoitus
90min. FC Lahti Jonne Kemppinen varoitus

Yleisöä: 3 879

Veikkauspörssipisteet

*** Juha Tuomi, FC Lahti
** Jani Kauppila, AC Oulu
* Drilon Shala, FC Lahti

AC Oulun kokoonpano

Jeremy Vuolo
Juha Majava
Janne Hietanen
Mika Lähderinne
Lassi Nurmos
Jani Kauppila
Mika Nurmela
Daniel Owusu (87min. Ilja Fomitsev)
Dritan Stafsula (90min. Juho Meriläinen)
Randy Edwini-Bonsu
Juuso Majava (76min. Matias Ojala)

(Toimitus)