Raportti Edustus

Sarjajohtaja AC Oulu koki perjantai-iltana kauden ensimmäisen tappionsa, kun upeasti pelannut Klubi-04 nöyryytti vaisua oululaisjoukkuetta Helsingin Töölön Pallokentällä tylyllä tavalla. Ottelu päättyi isäntien selkeään voittoon lukemin 5 – 1 (1 – 0).

Jo perjantaina iltapäivällä kävi selväksi, että AC Oululla oli edessään toistaiseksi tämän kauden kovin testi. Klubi-04 nimittäin julkisti kokoonpanonsa, johon kuului odotetusti useita suuremmistakin ympyröistä tuttuja pelaajia.

Klubi-04:n kokoonpanossa nähtiin AC Oulua vastaan muun muassa A-maajoukkueessa uransa aikana esiintynyt ja Veikkausliigan maalikuninkuuden kertaalleen voittanut hyökkääjä Paulus Roiha, Suomen nuorten maajoukkueiden tehokkaimpiin maalintekijöihin jo pitkään kuulunut hyökkääjä Akseli Pelvas, yli sata liigaottelua pelannut keskikenttämies Cheyne Fowler, poikamaajoukkueiden vakiokalustoon kuuluva keskikenttäpelaaja Johannes Westö sekä neljä viimeistä kautta HJK:ssa pelannut Erfan Zeneli.

Tähän haasteeseen AC Oulu ei kyennyt vastaamaan. Helsinkiläisryhmän nuoret ja nälkäiset pelaajat antoivat vakuuttavia näyttöjä katsomossa aurinkoa vastaan kilpaa myhäilleelle HJK-valmentaja Antti Muuriselle ja suorastaan jyräsivät AC Oulun yli.

– Klubin avauskokoonpano oli aivan älytön. Fakta on, että tuosta kokoonpanosta olisi moni liigajoukkue todella innoissaan. Siinä riittää HJK:lla miettimistä, miten näitä kaikkia miehiä peluuttavat, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen äimisteli ottelun jälkeen.

Fakta on myös se, että vaikka helsikiläispelaajista moni tahkosi varmasti kauden parhaan ottelunsa, jäi AC Oulu tällä kertaa todella kauas omasta tasostaan. Ensimmäisen 25 minuutin aikana keltaisessa asussa esiintynyt vierasjoukkue pelasi vielä lupauksia herättäneesti, ja muun muassa Joonas Pennanen sekä Joni Korhonen pääsivät yrittämään hyvistä tekopaikoista. Avausjakson puolivälin tienoilla tahti kuitenkin muuttui, ja kotijoukkue karkasi omille teilleen.

Klubi rakensi jo ennen avausmaaliakin pari potentiaalista paikkaa, mutta oululaiset selvisivät etenkin Antti Pehkosen hienon pelastuksen myötä ilman takaiskua aina 35 minuutille saakka.

Lämpimän illan ilmassa roikkunut 1-0-osuma oli lopulta tosiasia, kun uransa aikana muun muassa Hollannin pääsarjassa pelannut Paulus Roiha puikkelehti puolustuslinjan ohi ja laukoi pallon varmasti alakulmaan ohi Dennys Rodriguesin.

Kokonaisuutena ensimmäisen 25 minuutin jälkeen AC Oulun peli lopahti totaalisesti ja pelirohkeus katosi.

– Alku oli ihan kohtuullinen, mutta heti ensimmäisellä jaksolla oli se ongelma, että kun me saimme pallon, niin meidän neljä vaarallisinta jätkää olivat aivan pimennossa. Frank Jonke oli ainoa, joka yritti hakea paikkaa itselleen, mutta laiturit olivat pahasti yössä. Jostain syystä varoimme aivan liikaa ja sen johdosta tuli jatkuvia virhesumia, Malinen niputti.

– Omalle tasolleen ei päässyt kuin Niko Kukka, joka oli ainoa, jolla riitti pelirohkeutta ja uskallusta. Muille tuli sekä ylä- että alakerrassa pahoja reagointivirheitä. Oli paljon tilanteita, joissa meillä yleensä on malttia, mutta nyt sitä ei ollutkaan. Viesti ennen ottelua oli pelata omaa peliä Klubin vahvistuksista huolimatta, mutta siinä ei todellakaan onnistuttu, jatkoi Malinen.

Dominic Yobelle punainen kortti

Ottelun toisesta puoliajasta muodostui lopulta äärimmäisen murheellinen. Tappiotakin suurempi murhe oululaisille on se, että huipputärkeä keskikenttämies Dominic Yobe sai heti toisen jakson alussa suoran punaisen kortin ja lensi ulos ottelusta.

– Vastustajan pelaaja (Duarte Tammilehto) istui nurmella ja ilmeisesti astuin vahingossa hänen käden päälleen. Se oli täysi vahinko, jonka takia olen nyt pois kaksi seuraavaa ottelua. Siitä tulee vaikeaa, Yobe harmitteli pukukopissa.

– Todella ikävä homma. Yobe pelaa seuraavan kerran vasta heinäkuussa, joten nähtäväksi jää, miten hänen pelituntumalleen käy, puisteli Malinen viitaten siihen, että AC Oulu pelaa kesäkuussa vain kaksi ottelua, ja ne molemmat Yobe on siis pelikiellossa.

Yobe ulosajo hankaloitti luonnollisesti oululaisten takaa-ajoa entisestään.

Kauppisen Tommi oli loukkaantumisen takia pois jo etukäteen, ja kun vielä Yobe lähti, niin meillä ei yksinkertaisesti ollut enää keskiakselille miehiä. Sitten jouduimme pelaamaan hassulla kokoonpanolla, jossa Mika Nurmela oli yksin keskialueella laitureiden kanssa ja sitten oli kaksi kärkipelaajaa. Miehiä ei riittänyt enää oikeille paikoille.

Kotijoukkue juhli lopulta täysin siemauksin, kun Akseli Pelvas viimeisteli 2-0:aan ja Janne Törmänen komealla kaukolaukauksella 3-0:aan. AC Oulu sai ainoan maalinsa 83. minuutilla, kun Donewell Yobe kaadettiin läpiajotilanteessa ja tilannetta seuranneen rangaistuspotkun laukoi oikeaan alakulmaan Jonke.

Loppukirin ainekset loppuivat kuitenkin nopeasti, kun Törmänen teki kauniin kuvion päätteeksi illan toisella osumallaan 4-1:een ja loppulukemat viimeisteli Erfan Zeneli niin ikään hieno sommitelman päätteeksi.

Näin erinomaisesti kauden aloittanut AC Oulu koki ensimmäisen tappionsa. Pitkässä sarjassa epäonnistumisia tulee kuitenkin vuorenvarmasti jokaiselle joukkueelle, joten suurempaan murheeseen ei missään nimessä aihetta ole.

– Positiivinen asia on se, että jos joku peli menee huonosti, niin silloin sen on parempi mennä erittäin erittäin huonosti. Nyt meille kävi juuri niin, ja tämän esityksen jälkeen jokaisella on totaalinen nöyrtymisen paikka. Seuraavaan peliin pitää nousta taas.

– Tähän asti olemme menneet hyvässä tuulessa, mutta tuli ensimmäinen myrsky. Nyt täytyy vain laittaa laiva pitämään jokaisesta saumasta, ei tässä sen kummempaa ole, Malinen päätti uskoa luoden.

Tappiosta huolimatta AC Oulu jatkaa Ykkösen piikkipaikalla, mutta juuri Klubi-04 nousi toiseksi kahden pisteen päähän. Lisäksi sijoilla kolme ja neljä olevat PK-35 sekä JIPPO ovat pelanneet yhden ottelun kärkikaksikkoa vähemmän.

AC Oululla on nyt edessä reilun viikon mittainen pelitauko, sillä seuraava ottelu on ohjelmassa vasta ensi viikon sunnuntaina (7.6.). Tuolloin helsinkiläinen Atlantis saapuu vieraaksi Castrenin urheilupuistoon.

Klubi-04 – AC Oulu 5 – 1 (1 – 0)

35min. 1 – 0 Paulus Roiha (Duarte Tammilehto)
49min. AC Oulu Dominic Yobe punainen kortti ja ulosajo
51min. 2 – 0 Akseli Pelvas
72min. AC Oulu Eetu Uusitalo varoitus
78min. 3 – 0 Janne Törmänen (Sami Salmi)
83min. 3 – 1 Frank Jonke rp.
86min. 4 – 1 Janne Törmänen (Eetu Kaipio)
90min. 5 – 1 Erfan Zeneli (David Ramandingaye)

Veikkauspörssipisteet

*** Sami Salmi, Klubi-04
** Janne Törmänen, Klubi-04
* Juhani Ojala, Klubi-04

AC Oulun kokoonpano

Dennys Rodrigues
Niko Kukka
Antti Pehkonen
Juho Meriläinen
Niko Heiskanen
Dominic Yobe (ulosajo 49min.)
Mika Nurmela
Joni Korhonen (59min. Donewell Yobe)
Juha Majava (39min. Tommi Siekkinen)
Frank Jonke
Joonas Pennanen (66min. Eetu Uusitalo)

(Toimitus)