Raportti Edustus

Vuosien saatossa AC Oulun todelliseksi kompastuskiveksi muodostunut Jippo sai maanantai-iltana maistaa omaa lääkettään, jota se on niin usein oululaisille syöttänyt. Peliä hallinnut ja tukun maalipaikkoja luonut kotijoukkue joutui nöyrtymään 3-2-tappioon.

AC Oulu lähti otteluun ilman pelikiellosta kärsinyttä Mika Nurmelaa ja kuumeen kouriin joutunutta Matias Ojalaa. Osittain tästä syystä ja osittain Jippo-historiasta Juha Malisen suojatit lähtivät peliin normaalia puolustavammalla taktiikalla – tuttu korkea prässi ja pallonhallintapeli pyrittiin antamaan kotijoukkueelle. Muutos toimi ottelun alussa varsin mukavasti ja vieraat siirtyivät johtoon 13. minuutilla Janne Hietasen käsittämättömällä osumalla – pieni siirto keskialueen vapaapotkusta ja vasuri antoi pallolle lentoradan, joka vei pelivälineen Jippo-maalin ylänurkkaan 35 metristä. Tässä vaiheessa näytti erittäin hyvältä ja Venance Zézé pääsi vielä yrittämään maalia läpiajosta, mutta nosto suuntautui ohi maalin. Puolen tunnin jälkeen kotijoukkueen peli piristyi ja AC Oulun hyytyi. Tasoituksesta vastasi Ariel Ngueukam, joka nikkasi pallon maaliin Tarmo Koivurannan lähettämästä vapaapotkusta. Ottelua oli käyty 34 minuuttia. Taukovihellys ei ehtinyt pelastaa vieraita, vaan 44. minuutin kohdalla Jippo:n toinen vahva kärkimies Pierre Kokoo tuikkasi pallon maaliin hässäkän päätteeksi.

Toiselle jaksolle AC Oulu vaihtoi tuttuun ja turvalliseen korkeaan prässiin ja kahteen hyökkäävään keskikenttäpelaajaan. Muutos toi otteluun täysin uuden ilmeen ja välillä mentiin päästä päähän melkoisella vauhdilla. Jippo oli karata kahden maalin johtoon Ngueukamin karatessa läpiajoon huolimattoman oululaissyötön päätteeksi, mutta Hugo Magalhães nappasi pallon upeasti käsiinsä. AC Oulun peli ei lähtenyt koko ottelussa normaaliin tapaan käyntiin, mutta Joensuussa ei ole ennenkään jaettu tyylipisteitä. Tasoitus oli tosiasia, kun peliä oli pelattu 67 minuuttia – puoliajalta vaihdosta kentälle kirmannut Vesa Verronen iski Zézén keskityksestä pallon maaliin. Maalin jälkeen peli aaltoili mukavasti molemmissa kenttäpäädyissä ja oululaisten voittomaali syntyi 79. minuutin kohdalla. Dritan Stafsulan kaunis läpisyöttö löysi pystyyn juosseen Joonas Sohlon, joka tälläsi pallon maaliin toisella kosketuksellaan. Myös Sohlo tuli kentälle vaihdosta toisella jaksolla, joten penkiltä löytyi tänään rutkasti lisäpotkua vieraiden hyökkäyspeliin. Viimesen kymmenen minuutin juoni oli selvä – Jippo kiskoi palloa kohti vahvaa hyökkäyskaksikkoaan yrittäen voittaa palloja. AC Oulu taisteli ja onnistui pitämään maalinsa koskemattomana iskien muutamaan otteeseen erittäin vaarallisesti vastahyökkäyksistä. Lisämaaleja ei kuitenkaan nähty ja näin ollen oululaiset nappasivat tärkeät kolme pistettä vaikealta vastustajaltaan.

– Tämä oli tyylipuhdas taisteluvoitto. Lähdimme kokeilemaan hieman uudenlaista ryhmitystä, mutta se ei aivan toiminut, joten puoliajalla muutimme takaisin. Olen erittäin iloinen siitä, että onnistuimme nousemaan henkisesti sille tahtotilan tasolle, josta juuri Jippo on niin tunnettu, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen kommentoi.

– Helppoa pisteitä ei täältä oteta, joten fiilis on erittäin hyvä. Olemme tällä kaudella onnistuneet aiempaa useammin nousemaan taka-ajoasemasta voittoihin ja tasapeleihin, joten siinäkin on tapahtunut kehitystä. Myös vaihtopelaajille täytyy nostaa tänään hattua, Malinen jatkaa.