AC Oulu eteni Liigacupin finaaliin kaatamalla FC Interin rangaistuspotkukilpailun päätteeksi lukemin 6-5.

Heinäpäähän jalkapallohalli oli ääriään myöten täynnä lauantai-illan välierässä ja tunnelma oli sen mukainen – kotijoukkue sai ansaitsemaansa kannustusta läpi ottelun. Tapahtuma oli kokonaisuutena erittäin onnistunut. Siitä kiitos kaikille läsnäolijoille!

Ottelun ensimmäiset kymmenen minuuttia olivat kotijoukkueelta vahvaa tekemistä. Avausjakson paras maalipaikka AC Oulun vinkkelistä tuli kolmen minuutin pelin jälkeen. Asialla olivat laitakoneet Yassin Daoussi ja Huuhkajien EM-karsintaryhmään nimetty Noah Pallas. Daoussin keskitys oikealta tavoitti takatolpalle ehtineen Pallaksen, mutta laukaus kilpistyi maalin pystypuuhun.

Hyvän alun jälkeen ote siirtyi selvästi vierasjoukkueelle. Erittäin tiiviisti puolustanut ja mainiota prässipeliä esittänyt turkulaisryhmä sai AC Oulun pelinrakentelun tökkimään ja riistojen jälkeen eteenpäin mentiin lujaa.

Vieraiden johtomaali oli lähellä 22. minuutilla, kun Luquinhas menetti pallon omalla kuudentoista-alueella, mutta Calum Wardin huipputorjunta pelasti kotijoukkueen.

Yleisesti ottaen maalipaikoilla ei avausjaksolla mässäilty. AC Oulun keskikentälle noussut Daniel Heikkinen viritteli komean vasurin laukauksen, mutta Matias Riikonen Interin maalilla liimasi pallon varmasti hyppysiinsä.

Vieraat siirtyivät 0-1-johtoon 40. minuutilla. Kotijoukkue onnistui purkamaan keskityspallon väljemmille vesille, mutta paikalle ehtinyt Noah Nurmi tälläsi pallon hieman maskiin jääneen Wardin taakse noin 18 metristä. Näin ollen taukoeväitä lähdettiin nauttimaan vieraiden johdossa.

Toiselle jaksolle tuli sisuuntunut kotijoukkue. Laivastonsiniset painoivat pelin vastustamattomasti turkulaisten kenttäpuoliskolle ja vieraiden oli paikoittain vaikea päästä edes omalle hyökkäysalueelle. Interin puolustuspelaaminen oli tosin edelleen tiivistä ja uhrautuvaa, ja kotijoukkue joutui tuskailemaan murtautumisyritysten kanssa. Tunnin ja 70. minuutin kohdalla tehtyjen vaihtojen ja peliryhmityksen muutoksen ansiosta AC Oulu alkoi saada yhä enemmän painetta lähemmäs Riikosen vartioimaa maalia. Tasoitusosuma syntyi 79. minuutilla ja millä tavalla! Daoussin maailmanluokan keskitys tavoitti boksiin juosseen Ashley Coffeyn ja leedsiläisen pääpusku viidestätoista metristä lähti yläkulmaan sellaisella voimalla, että moni kentällä ollut pelaaja ei olisi pystynyt samaan edes jalalla. Kotiyleisö syttyi entisestään.

Maalin jälkeen AC Oulu viljeli yhä enemmän keskityksiä tulikuumalle Coffeylle, Onni Suutarin ja kumppaneiden antaessa taustatukea. Kotijoukkue sai myös kaksi vapaapotkua erittäin hyviltä paikoilta, mutta Riikonen venyi pelastuksiin sekä Niklas Jokelaisen että Otso Liimatan laukauksiin.

Ottelun lisäajalla AC Oulu oli suorittamassa vielä kahta pelaajavaihtoa rangaistuspotkukilpailua silmällä pitäen. Maalille oltiin vaihtamassa Juhani Pennasta ja hyökkäykseen Eemeli Raittista. Vaihtoja ei koskaan ennätetty suorittaa ja Inter saikin vielä erikoistilanteen jälkimainingeista erittäin vaarallisen tilanteen, mutta Ward venytti Luka Kuittisen karatepotkun tielle vieden ratkaisun rankkareille.

Kotiyleisö paikan päällä ja TV-katsojat Ruudun ääressä saivatkin todistaa todellista jännitysnäytelmää. Ensimmäisestä kymmenestä laukojasta vain neljä onnistui maalinteossa ja näin ollen jatkettiin pari kerrallaan. Ratkaisu nähtiin lopulta yhdeksänsien laukojien kohdalla. Ward nollasi Interin Jussi Niskan yrityksen ja, kun AC Oulun taistelun ruumiillistuma Cristhian Valencia sai pallon maaliin Riikosen raajojen kautta, repesi oululaisjoukkue ja -yleisö juhlimaan AC Oulun historian ensimmäistä kansallisten cup-kilpailuiden finaalipaikkaa.

Finaalissa vastaan asettuu siis hallitseva Suomen Mestari HJK. Finaalin kotijoukkue arvotaan maanantaina 20.3.2023. AC Oulu tiedottaa lipunmyynnistä pian, mikäli arpaonni on suotuisa ja peli päästään pelaamaan Oulussa.