AC Oulu oli PS Kemille tyly isäntä pohjoisen paikalliskamppailussa sunnuntaina. Pisteet jäivät Ouluun selvin 4-0-lukemin ja samalla AC Oulu nousi komeasti Ykkösen sarjajohtoon. Maalitekijöinä ottelussa onnistuivat Iyam Friday, Tommi Siekkinen, Mamadou Konate ja Donewell Yobe.

PS Kemillä oli ottelun ensimmäisellä puoliajalla omat mahdollisuutensa, mutta toisella jaksolla kentällä oli vain yksi joukkue. AC Oulu karkasi vierailtaan lopullisesti 2-0-maalin jälkeen ja loppu olikin jo kotijoukkueen ylivoimaista näytöstä. AC Oulun maalikarkeloista nautti jälleen komea yleisömäärä, 2 130 katsojaa.

AC Oulun joukkueesta ei sunnuntaina heikkoa lenkkiä löytynyt, vaan koko ryhmä taisteli jälleen kovalla asenteella. Erityisiksi onnistujiksi voi kuitenkin nostaa kauden parhaan ottelunsa pelanneen hyökkääjä Mamadou Konaten sekä yhden maalin tehneen ja kaksi syöttäneen Iyam Fridayn esitykset. Huomionarvoista on myös se, että maalivahti Dennys Rodrigues piti maalinsa puhtaana jo neljännessä ottelussa peräkkäin.

Ottelu oli lähellä saada oululaisittain ajateltuna todellisen shokkialun. PS Kemin Sousa Ethie oli nimittäin lähellä laukoa pallon verkkoon jo kymmenen sekunnin pelin jälkeen, mutta tilanteessa kaukana maaliltaan olleen Rodriguesin onneksi pallo viuhui kuitenkin ohi maalin.

PS Kemi oli muutenkin ottelun ensimmäisellä jaksolla varsin pirteä, ja etenkin joukkueen vauhdikkaat vastahyökkäykset olivat vaarallisia. Vajaan kuuden minuutin kohdalla kemiläiset pääsivät selkeään ylivoimahyökkäykseen, mutta Tommy Torvikoski ei onnistunut viimeistelyssä.

Ottelun avausmaali syntyi kahdeksannella minuutilla, kun Kemin maalivahti Sami Mäkipörhölä joutui ensimmäisen kerran kaivamaan pallon selkänsä takaa. Maalintekijänä onnistui Iyam Friday Jussi Äijälän erinomaisesta vapaapotkusta. Maali oli toista kauttaan AC Oulussa pelaavalle Fridaylle ensimmäisen oululaisseurassa.

Pian kotijoukkueen maalin jälkeen PS Kemillä oli paikka nopeaan tasoitukseen, kun ruotsalaishyökkääjä Tim Johansson pääsi puskemaan hyvästä paikasta Torvikosken keskityksen jälkeen. Kemiläisten alkukauden paras maalintekijä ei kuitenkaan tällä kertaa onnistunut. Johanssonilla oli avausjaksolla myös toinen hyvä paikka, mutta silloinkin viimeistely ontui.

Isäntien toinen hyvä maalintekotilanne avausjakson aikana tuli 35. minuutilla, kun Jarno Tenkula keskitti ja Konate pääsi ohjaamaan läheltä maalia. Kemin veräjänvartija Mäkipörhölä onnistui kuitenkin estämään maalin syntymisen.

Ensimmäisen puoliajan lopulla Kemi pääsi yrittämään vielä kertaalleen, kun Matti Palosaarelle avautui kulmapotkun jälkitilanteesta hyvä vetopaikka hieman 16 metrin rajan takaa. AC Oulun maalivahti Rodrigues torjui kuitenkin tilanteen kulmapotkuksi.

Toinen jakso AC Oulun ylivoimaa

Ottelun toinen puoliaika oli AC Oulun totaalista näytöstä ja ajoittain joukkueen peli näytti kulkevan kuin unelma. PS Kemin puolustustilanne puolestaan vaikeutui oleellisesti ensimmäisen jakson lopulla, kun joukkueen alakerran tärkein mies Graciano loukkasi jalkansa. Brassitoppari ei pystynyt pelaamaan enää toisella jaksolla.

Ottelun 56. minuutilla oululaisten toinen maali oli jo erittäin lähellä, kun jälleen vakuuttavasti keskikentällä esiintynyt Axel Orrström tulitti erinomaisesta paikasta pallon tolppaan. Muutamaa minuuttia myöhemmin Orrström laukoi vajaasta 20 metristä pallon kuin tykinkuulan kohti kemiläisten maalia, mutta Mäkipörhölä onnistui torjunnassaan.

Ansaittu 2-0-maali tuli 65. minuutilla, kun toiselle puoliajalle vaihdosta kentälle tullut Tommi Siekkinen pääsi Niko Kukan ja Fridayn hienojen syöttöjen jälkeen polkemaan kemiläispuolustuksen ohi ja laukomaan pallon verkkoon. Täysosuma oli Siekkiselle jo kauden neljäs.

Ottelun komein yksilösuoritus nähtiin 77. minuutilla. Mamadou Konate otti ensin pelikatkon aikana vinkkejä kavereiltaan katsomosta, nappasi sen jälkeen pallon noin 30 metrin päässä maalista ja kieputteli näyttävästi usean kemiläispuolustajan ohi läpiajoon. Myös viimeistely onnistui ja näin Konate vei kauden kolmannella maalillaan AC Oulun jo 3-0-johtoon. Upea henkilökohtainen taidonnäyte sai yleisöltä ansaitut suosionosoitukset.

Viimeisen vartin aikana PS Kemin pelaajien selät suoristuivat, eikä joukkueen puolustusasenne ollut enää lainkaan kohdillaan. Niinpä AC Oulu pääsikin leikittelemään ja jopa hukkaamaan useita maalipaikkoja pelin jo ratkettua. Neljäs maali syntyi lopulta 87. minuutilla, kun vaihtomies Donewell Yobe iski Siekkisen syötöstä päätöslukemat 4-0:aan. Maali oli loukkaantumisestaan toipuneelle Yobelle kauden neljäs.

Vakuuttavan voiton myötä AC Oulu siirtyi sarjan ainoana tappiottomana joukkueena Ykkösen piikkipaikalle. Myös oululaisten maaliero, 22-5, kertoo komeaa kieltään erinomaisista otteista.

Seuraava ottelu on edessä ensi sunnuntaina, kun Atlantis isännöi AC Oulua Helsingissä. Seuraava kotiottelu on torstaina 24.7., jolloin vieraita saapuu Torniosta.

AC Oulu – PS Kemi 4 – 0 (1 – 0)

8min. 1 – 0 Iyam Friday (Jussi Äijälä)
65min. 2 – 0 Tommi Siekkinen (Iyam Friday)
68min. PS Kemi Tuomas Tyystälä varoitus
77min. 3 – 0 Mamadou Konate (Iyam Friday)
87min. 4 – 0 Donewell Yobe (Tommi Siekkinen)

Yleisöä: 2 130