Ennakko Edustus

Suomen toiseksi korkein jalkapallon sarjataso, Ykkönen, starttaa lauantaina neljällä paikkakunnalla Oulussa, Turussa, Valkeakoskella ja Kauniaisissa. Oulussa kohtaavat historiansa ensimmäistä kertaa AC Oulu ja IF Gnistan Helsingistä.

Laivastonsiniset aloittavat kautensa siis isännöimmällä helsinkiläistä IG Gnistania. Helsingin Oulunkylästä kotoisin oleva seura on perustettu 1924. Ykkösessä seura on pelannut aikaisemmin vuosina 1995-1998 sekä 2001-2002. AC Oulu ja Gnistan eivät ole kohdanneet toisiansa vielä kertaakaan, joten itse ottelu on jo historiallinen. 

Mielenkiintoinen pointti on myös se että Gnistanin yksi kaikkien aikojen maalintekijöistä pelaa tällä hetkellä AC Oulun riveissä. Tuomas Mustonen on pelannut Gnistanin riveissä kaikkiaan 164 ottelua ja iskenyt niissä 98 maalia. Kauden 2017 Gnistanin joukkueessa nähdään mm. viime kaudella PK-35:n riveissä pelanneet Daniel Kollar ja Marcus Heimonen sekä SJK:n organisaatiossa pelannut lupaava Emil Lidman

AC Oulun harjoituskausi sujui vaihtelevasti. Suomen Cupissa Laivastonsiniset keräsivät kaksi voittoa ja kolme häviötä. Harjoitusotteluissa AC Oulu nappasi kolme voittoa, yhden tasapelin sekä kaksi häviötä. Viimeisin harjoitusottelu oululaista Kakkosessa pelaavaa JS Herculesia vastaan päättyi AC Oulun murskaavaan 8-0 voittoon. 

Harjoituskaudella Laivastonsiniset kokivat paljon pieniä loukkaantumisia, joka häiritsi kauteen valmistautumista, mutta nyt on päästy vaikeuksien kautta voittoon. 

– Hyvät fiilikset, kun kausi on nyt oikeasti alkamassa. Harjoituskaudella meillä ei aina ollut kaikki jätkät käytettävissä, mutta nyt on. Kilpailu pelipaikoista on todella kova, joten meillä tässä on positiivinen ongelma. Esimerkiksi hyökkäysosastomme ei ole ollut vuosiin näin vahva ja monipuolinen. Melkein jokaiselle pelipaikalle on pari hyvää vaihtoehtoa, kertoo AC Oulun päävalmentaja Rauno Ojanen

Gnistan-taustainen hyökkääjä Tuomas Mustonen on odottaa myös innolla lauantaista sarja-avausta. 

– Oma terveys ja kunto on tosi hyvät tällä hetkellä, ja nyt vain odotetaan että päästään tositoimiin. Gnistanissa tosiaan se noin seitsemän kautta on tullut pelattua, niin onhan tässä vielä vähän sellaista extrakipinää itsellä näyttää missä me joukkueena mennään. Treenit on mennyt hyvin tällä viikolla. Keskiviikkoinen lumisadesää osui onneksi palauttavalle päivälle niin ei sotkenut meidän harjoitusohjelmia. Treeneissä on ollut muutenkin sellaista oikeanlaista hyvää pöhinää ja kilpailua pelipaikoista, kertoo Mustonen. 

Vastustaja Gnistan tulee todennäköisesti pelaamaan samalla tyylillä, kuten isäntäjoukkue AC Oulu. 

– Vastassa on paljon nuoria lupaavia jätkiä. Gnistan on varmasti kova puolustussuuntaan ja iskee terävästi vastaan. Myös erikoistilanteissa meidän tulee olla hereillä. Me voitetaan lauantaina yhtenäisellä pelillä, ja sillä että ollaan joukkue. Kentän kunto ei varmasti tule olemaan kummoinen, mutta me emme anna sen haitata. Onneksi saamme aloittaa sarjan koti-ottelulla, päättää Ojanen. 

Laivastonsinisten pelaajisto on vaihtunut siis melko runsaasti viime kaudesta, joten tässä vielä muistutuksena siirtolista, kuka lähti minnekkin ja kuka tuli mistäkin.

Sisään:

Juuso Särkelä (OLS), Niko Ronkainen (OLS), Samuel Kurttila (OLS), Akseli Kalermo (RoPS), Tuomas Mustonen (HIFK), Titi Essomba (OPS), Matias Lindfors (KTP), Eero-Matti Auvinen (FC Haka), Sasa Jovovic (KuPS), Jere Aallikko (Kultsu FC), Marin Glavas (NK Celje), Aleksanteri Patronen (AC Oulu A).

Ulos:

Aristote Mboma (SJK), Lassi Nurmos (PS Kemi), Tommi Lindholm (MiPK), Iiro Vandell (JS Hercules), Henry Mäkäräinen (JS Hercules), Rasmus Karjalainen (PS Kemi), Anselmi Nurmela (RoPS), Antti Peura (lopetti).

Kokoonpanotilanne

AC Oulun terveystilanne on erittäin hyvä. Ainoastaan Niko Ronkainen toipuu vielä polvioperaatiosta. 

Seuraa heitä

Miten nuori vasenjalkainen toppari Eero-Matti Auvinen esiintyy ensimmäisessä Ykkösen ottelussa Raatin stadionilla? Iskeekö hyökkääjä Sasa Jovovic heti hattutempun? Pitääkö maalivahti Johannes Wentin nollapelin?