Ennakko Edustus

Ykkösen sarjakausi 2015 pyörähtää vihdoin käyntiin Raatin stadionilla lauantaina klo 16 alkaen, kun laivastonsinisiä vastaan asettuu Shefki Kuqin johtama PK-35 Vantaalta.

AC Oululla ja PK-35:lla on pitkä yhteinen historia Ykkösen peleistä. Joukkueet ovat kohdanneet toisensa vuosien saatossa 19 kertaa ja ottelut ovat olleet hyvin tasaisia. Molemmat ovat onnistuneet voittamaan kuusi kertaa ja pisteet on jaettu seitsemässä kamppailussa tasapelin myötä. Viime kaudella PK-35 voitti ensimmäisen ottelun kotonaan 3-0, Oulussa päädyttiin 1-1 -tasapeliin ja kolmas kohtaaminen päättyi AC Oulun maukkaaseen 0-2 -vierasvoittoon Dritan Stafsulan ja Anselmi Nurmelan onnistuessa maalinteossa. Molempia joukkueita on jälleen ennakkoon veikkailtu Ykkösen kärkikahinoihin, joten Raatissa on varmasti luvassa huipputasokas taistelu sarjapisteistä.

Veikkausliiga mielessä

AC Oulu on asettanut kauden 2015 tavoitteeksi sarjanousun Veikkausliigaan. Joukkuetta on rakennettu manageri Timo Kalermon johdolla tämä unelma mielessä ja pelaajiston ydinryhmä onkin ollut kasassa jo hyvissä ajoin ennen sarja-avausta. Viime vuonna myöhäinen joukkueen kasaaminen kostautui alkukaudesta ja vaikka loppukausi päättyi hienoon 14 ottelun tappiottomaan putkeen, jäi sarjasijoitus juuri kärkikolmikon ulkopuolelle neljänneksi.

Laivastonsinisten kokoonpanossa on tapahtunut muutamia merkittäviä muutoksia. Erityisesti keskikentällä on täytettävänä valtavan kokoinen aukko Mika Nurmelan ripustettua nappulakengät lopullisesti naulaan. Niin henkistä kuin pelillistä johtajuutta on tarjolla varsinkin uudeksi kapteeniksi valitulle Tuure Siiralle. Nuoresta iästään huolimatta Tuurella on kokemusta Ykkösen peleistä jo 84 ottelun verran ja tänä vuonna on edessä lopullinen nousu sarjan eliittipelaajien joukkoon. Lisäksi Matias Ojalalta odotetaan vahvaa kautta keskikentällä, sillä pallotaituri on saanut harjoitella terveenä koko kevään.

Myös maalinsuulla nähdään uutta verta, kun aikaisempien kausien luottoveskari David Monsalve sai sopimuksen Kolumbiaan. Tilalle hankittu italialainen Alessandro Marzuoli on jo säväyttänyt Suomen Cupissa hyvillä torjunnoillaan ja viime hetken tasoitusmaalillaan PS Kemiä vastaan. Puolustuksen nimekkäimmät hankinnat ovat Rovaniemeltä tullut Antti Peura ja Vaasan Palloseuraa viime kaudella edustanut Antti Uimaniemi, joka on kuitenkin alkukauden sivussa loukkaantumisen vuoksi. Uimaniemen loukkaantumisen johdosta AC Oulu sai kokoonpanoonsa vielä kauden kynnyksellä mielenkiintoisen paluumuuttajan, kun Lassi Nurmos liittyi laivastonsinisiin RoPS:in liigajoukkueesta.

Hyökkäyspäässä maaleja odotetaan erityisesti JIPPO:sta tulleelta Toni Tahvanaiselta. Kannattajien maireaksi pommittajaksi kutsuma pelimies on heiluttanut verkkoa harjoituskaudella kiitettävästi ja taistellut tilanteet aina antaumuksella loppuun asti. Hyökkäyksen jokerikortti on vasta 15-vuotias Niklas Jokelainen. Huippulahjakkuus on käynyt useamman kerran brittiseura Chelseassa näytillä ja iski vastikään nuorten maajoukkueessa 3 maalia. Valmennusjohto on lupaillut, että ”Nikke” tulee saamaan näyttöpaikkoja myös Ykkösen peleissä.

AC Oulun pre-season on sujunut vaihtelevissa merkeissä. Harjoitusotteluissa on kärsitty tappioita, mutta toisaalta Suomen Cupissa joukkue eteni upeasti aina neljännesvälieriin asti pudottaen matkalla mm. PS Kemin ja VPS:n. Lopulta Maarianhaminan IFK oli parempi maalein 4-1, mutta joukkueen yhteen hitsautumisen kannalta vierasreissu saarelle oli antoisa kokemus.

AC Oulu lähtee tyylilleen uskollisesti hakemaan voittoa pallollisen pelinsä kautta. Ajankohtaan nähden hyväkuntoinen Raatin nurmi mahdollistaa Rauno Ojasen lanseeraamaan näyttävän pallonhallintapelin pelaamisen. Peli ratkeaa pitkälti kahden vahvan keskikentän väliseen taistoon, sillä vastustaja PK-35:kaan ei tyydy pelkästään juoksupallojen roiskimiseen.

Lue myös: Hullu italialainen valmiina taistoon

PK-35 kovin odotuksin kauteen

Entisen maajoukkueikoni Shefki Kuqin luotsaama PK-35 Vantaa on nostettu kaudenalusanalyyseissä yhdeksi nousijakandidaateista. Joukkue on pelannut valmistavissa otteluissaan ennakko-odotuksia vastaavasti. Joukkueen taival Respect Suomen Cupissa päättyi otteluun HJK:ta vastaan, jossa helsinkiläisjoukkue ratkaisi ottelun vasta jatko-ottelun jälkeen maalein 1-2. Viimeinen kenraaliottelu täksi kaudeksi Ykköseen noussutta MP:tä vastaan sujui hieman mollivoittoisesti, MP vei ottelun nimiinsä maalein 1-0.

PK-35:n paras aloituskokoonpano on tarpeeksi hyvä taistelemaan voitosta jokaisessa Ykkösen ottelussa. Pieniä epäilyksiä joukkueen menestykselle pidemmässä juoksussa tuo materiaalin kapeus ja mahdollinen loukkaantumisherkkyys. Lauantain avauksesta PK:n riveistä puuttuu loukkaantumisen vuoksi ainakin joukkueen kirkkain tähti, vuoden 1999 alle 20-vuotiaiden MM-kisojen maalikuningas Pablo Couñago. Samoin joukkueen kapteenin Kim Raimin pelaaminen lauantaina on vielä epävarmaa. Raimi on kuitenkin kovaa vauhtia kuntoutumassa viimeisimmän loukkaantumisensa jäljiltä.

PK-35:n keskikenttä on joukkueen ehdoton vahvuus. Ymer Xhaferi, Carlos Portela, Yerai Vilaboa, sekä viimeisimpänä joukkueeseen liittynyt argentiinalainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja Lucas Garcia Lopez muodostavat Ykköseen todella kovan ja taitavan ryhmittymän. Lauantain ottelussa keskikentän herruus nouseekin merkittävään rooliin pelin ratkaisevana tekijänä.

Shefki Kuqin viime kauden taistelu FC Hongan peräsimessä jätti aikakirjoihin kirjavat leimansa. Tulisieluisen valmentajan eläytyessä peliin kyytiä saivat niin tuomarit verbaalisesti kuin Rovaniemen vaihtotaulutkin fyysisemmällä tasolla. Kuqin luotsaaman Hongan pelitapaa arvosteltiin ajoittain sekavaksi, mutta on otettava huomioon äärimmäisen haastavat lähtökohdat, joista Kuqi joukkueen johtoon astui. Kauden jälkeen epätietoisuus ja sekava tilanne FC Hongan, Pallohonka Oy:n, Esportin ja PK-35:n välisistä suhteista ja taloudesta jatkui. FC Honka lopulta jatkaa taivaltaan Kakkosessa, ja osa Hongan taustalla toimineista henkilöistä siirtyi Kuqi mukaanlukien PK-35 Vantaan väreihin. PK-35:sta edelliset kauden luotsannut Jari Europaeus joutui siirtymään Kosovon Härän tieltä päävalmentajan postiltaan.

PK-35 on kauden alla saanut kiitosta huomattavasti järjestäytyneemmästä pelitavasta kuin mitä viime kaudella FC Honka esitti. Kohtuullisen kokemattomana valmentajana Kuqin kehitystä mitataan tällä kaudella, alla kun on viime kaudesta poiketen ehjä valmistautuminen sarjaan, ja joukkueen kokoonpanoonkin on Kuqi päässyt itse vaikuttamaan. Yksi asia on varmaa: Kuqin esiintyminen vaihtopenkillä on aina värikästä, eikä otteista tule lauantainakaan väriä puuttumaan.

Kommentit

– Tätä päivää on odotettu kuin kuuta nousevaa. Avausottelut ovat aina erityisiä, mutta minulla on päävalmentajana hyvä kutina. Meidän täytyy mennä omilla vahvuuksilla ja löytää vastustajan heikkoudet, AC Oulun päävalmentaja Rauno Ojanen tiivistää.

 

Kokoonpanotilanne

AC Oulun kokoonpanosta ovat varmasti sivussa Antti Peura, Chrispine Odula, Antti Uimaniemi sekä Anselmi Nurmela.

 

Seuraa heitä

#8 Tuure Siira, AC Oulu

– Ampunut harjoituspeleissä 4 maalia ja kokeilee nykyään enemmän kaukovetoja. Heilahtaako lapikas myös lauantaina maalin arvoisesti?

 

#9 Dritan Stafsula, AC Oulu

– Vasen jalka aina uhka erikoistilanteissa. Sai keskiviikkona kaulaansa myös futsalin SM-kultamitalin.

 

#6 Carlos Portela, PK-35 Vantaa

– Päävalmentaja Shefki Kuqin mukaan sarjan parhaita keskikenttäpelaajia ja joukkueen maestro.

 

#10 Ymer Xhaferi, PK-35 Vantaa

– Taitava kosovolainen edusti AC Oulua kaudella 2007 10 ottelun verran. Keskeisessä roolissa vierailijoiden pelinrakennuksessa.

 

ACOTV

Yhteistyössä
Otteluennakko
Otteluennakko