Ennakko Edustus

Joukkueet kohtaavat viiden päivän sisällä kahdesti. Lauantaina pelataan tärkeistä pisteistä Raatissa klo 17.00 alkaen. Keskiviikkona joukkueet kohtaavat Ratinassa Suomen Cupin välierässä.

Vierasjoukkue Ilveksen Veikkausliigakausi on ollut haastava. Joukkue löytyy tällä hetkellä sarjataulukosta sijalta 10. Pisteitä tamperelaiset ovat keränneet 19:sta ottelusta 17 kappaletta. Pääsy ylempään loppusarjaan on käytännössä mahdotonta, mutta tupsukorvat tarvitsevat kipeästi pisteitä säilymistaistelussa. Joukkue on hävinnyt neljä edellistä ottelua ja viime viikolla joukkue ilmoitti vapauttuneensa päävalmentaja Toni Kallion tehtävistään – vetovastuun loppukaudelle otti Joni Lehtonen.

AC Oulun pistetahti on niin ikään ollut viime aikoina vaisumpaa. Viidestä edellisestä ottelusta Laivastonsiniset ovat saalistaneet seitsemän pistettä. Täytyy kuitenkin todeta, että Veikkausliigan tasaisuudesta johtuen kolmospaikka on tällä hetkellä vain neljän pisteen päässä – eikä kärkipaikkaan ole kuin seitsemän pistettä. Kolme pistettä maistuisi siis myös oululaisille enemmän kuin hyvin.

5.5.2023, Ratina, Tampere. Veikkausliiga 2023 Ilves – AC Oulu. Kuvaaja: Juha Tamminen.

Joukkueet ovat kohdanneet kuluvalla kaudella kahdesti. Tammikuussa pelattiin maaliton tasapeli Liigacupissa ja toukokuun alussa AC Oulu kävi nappaamassa maukkaan 1-2-vierasvoiton Otso Liimatan lisäajan osumalla. Historian saatossa joukkueet ovat kohdanneet 14 kertaa ja tasaista on ollut – AC Oulu on voittanut kuudesti, Ilves viidesti ja kolmesti on pelattu tasan. Lisää mielenkiintoa lauantain otteluun tuo ensi viikon keskiviikkona häämöittävä Suomen Cupin välieräottelu, joka pelataan Tampereella. Kuten todettua, molemmat kaipaavat kipeästi pisteitä Veikkausliigassa, mutta taatusti lauantaina haetaan jo asetelmia keskiviikolle.

Ilveksen kausi on sujunut mollivoittoisesti ja joukkue on vaihtanut hiljattain päävalmentajaa. Ensimmäinen peli uudessa komennuksessa oli viime viikolla KuPSia vastaan. Vaikka Ilves hävisi pelin 0-3 oli sen pelissä varsinkin ottelun toisella puoliajalla myös positiivisia asioita. Joukkue prässäsi aggressiivisemmin ja sai muutaman vaarallisen vastahyökkäyksen vastustajan maalille. Yksi olennainen tekijä lauantain ottelussa onkin jatkaako Ilves samanlaisella aktiivisella lähestymistavalla, vai aloittaako se KuPS-ottelun tavoin puolustamisen hieman matalammalla prässikorkeudella.

Valmennustiimin jäsen JP Savolainen
5.5.2023, Ratina, Tampere. Veikkausliiga 2023 Ilves – AC Oulu. Kuvaaja: Juha Tamminen.

Pallollisessa vaiheessa Ilves pyrki KuPSia vastaan avaamaan peliä kontrolloidusti lyhyillä syötöillä, mutta etenemisyritykset olivat pääasiassa pitkiä diagonaalipalloja painottomalle puolelle tai suoraan selustaan. Näistä ei ollut KuPSille suurta uhkaa, joten Ilves todennäköisesti pyrkii keskittymään kehittämään tätä pelin osa-aluetta tulevissa otteluissa. 

Ilves on kuitenkin suhteellisen vahva transitioissa, eli hetkissä joukkueen voittaessa tai menettäessä pallon. Pallonmenetyshetkillä joukkue pyrkii voittamaan pallon takaisin aggressiivisella vastaprässillä ja on myös hyvä palaamaan takaisin muotoon. Vastahyökkäykset lähtevät nopeasti eteenpäin ja ne ovatkin ehkä joukkueen vaarallisin ase ylöspäin.

Valmennustiimin jäsen JP Savolainen

ACOTV

Yhteistyössä
Otteluennakko