Ennakko Edustus

AC Oulun päämääränä tänä viikonloppuna on Vaasa, sekä kauden toinen vierasvoitto. Kotijoukkue VIFK isännöi Laivastonsinisiä sunnuntaina 12.7 kello 18:30 alkavassa ottelussa Hietalahden kentällä.

AC Oululla on kerännyt 11:ssa pelaamassaan ottelussaan 14 pistettä, joka oikeuttaa sarjataulukossa kuudenteen sijaan. Vaasalaiset ovat sarjajumbona – joukkue on kasannut 12 pelaamassaan ottelussa 9 pistettä.

Sunnuntain ottelu on joukkueiden tämän kauden toinen keskinäinen kohtaaminen Ykkösessä. 16.5 pelattu ensimmäinen joukkueiden välinen ottelu Oulussa päättyi Laivastonsinisten voittoon lukemin 3-2. Maalinteossa tällöin onnistuivat Dritan Stafsula ja Kemo Darboe kahdesti. VIFK:n molemmat maalit kamppailussa teki Males Lombo.

Kyseinen kamppailu mukaan lukien, joukkueet ovat kohdanneet historian saatossa yhteensä 5 kertaa Ykkösessä sekä kertaalleen Suomen Cupissa. AC Oululla on keskinäisistä otteluista 4 voittoa, 1 tasapeli ja 1 tappio. VIFK on otti ainoan voittonsa AC Oulusta joukkueiden historian ensimmäisessä kohtaamisessa 1.7.2006 Oulussa käydyssä ottelussa.Tehokkain Laivastonsininen joukkueiden välisissä peleissä on ollut Dritan Stafsula, joka on kurittanut vaasalaisia kahdella maalilla, sekä kahdella maalisyötöllä.

AC Oulu lähtee sunnuntain kamppailuun allaan kotivoitto FC Jazzista. Jazz-kamppailun lisäksi joukkueella on allaan kaksi tappiota Turun Palloseuraa, sekä PK-35 Vantaata vastaan. Näitä kahta tappiota ennen joukkue voitti Ekenäs IF:n ja PS Kemin.

Laivastonsinisten peli ei ollut parhaimmillaan porilaisia vastaan, mutta viimeisen 20 minuutin painestuisjakso ottelun lopussa tuotti tulosta lisäajan loppuhetkillä, kun Matias Ojala iski voittomaalin. Päävalmentaja Rauno Ojanen ei ollut tyytyväinen joukkueensa puolustuspeliin, kurinalaisuuteen, eikä syöttöjen laatuun edellisessä ottelussa ja onkin varmaa että näitä asioita on käyty kuluneen viikon aikana läpi joukkueen harjoituksissa.

Laivastonsiniset pääsevät lähtemään otteluun hyvistä asemista huolimatta siitä että lauantain Jazz-peli ei ollut ehjä 90-minuuttinen. Viime hetken voittomaali antoi varmasti lisää itseluottamusta joukkueelle. Edellytykset ehjälle 90-minuuttiselle ovat olemassa. Joukkueen saadessa hyökkäyspäähän samanlaisen paineistuksen ja pyörityksen, kuin Jazz-pelin lopussa, höystettynä PS Kemi-pelin loistavalla taistelulla ja puolustuspelillä, on AC Oulu vahvoilla mitä tahansa joukkuetta vastaan.

AC Oulun kuluvan kauden vierasottelut ovat sujuneet todella huonosti, sillä joukkue on voittanut vain yhden vieraskamppailun, Ekenäs IF:n. Tämän lisäksi joukkue on pelannut Mikkelissä tasapelin MP:tä vastaan. Muut vieraspelit joukkue on hävinnyt TPS:lle, PK-35:lle, Hakalle sekä FC Jazzille, maalieron ollessa kotijoukkueille 9-2. Kun huomioidaan kaikki kuluneen kauden vierasottelut, maaliero AC Oulun kuudessa vieraspeleissä on 12-7 vastustajien hyväksi.

AC Oulun vieraspeleissä syntyy maaleja siis keskimäärin 3,1 per ottelu, joten sunnuntaina on lupa odottaa maalirikasta kamppailua. Tätä odotusarvoa tukee myös se, että vaasalaisten kotipeleissä on verkko heilunut runsaalla tahdilla, 2,8 per ottelu. Tämän lisäksi VIFK on päästänyt sarjassa eniten maaleja, 31 päästettyä maalia 12 pelatussa ottelussa. Koti- sekä vierasottelut mukaan huomioiden vaasalaisten peleissä syntyy maaleja 3,6 keskiarvolla ottelua kohden.

VIFK:n kausi on sujunut heikosti, jonka seurauksena joukkue onkin sarjajumbona tasapisteissä FC Jazzin sekä Ekenäs IF:n kanssa. Vaasalaisilla on kuitenkin muutamia hyviäkin tuloksia vieraskentiltä. Edellisessä vieraskamppailussa vaasalaiset pelasivat tasapelin Mikkelin Palloilijoita vastaan, ja sitä edeltävässä vieraskamppailussa Ekenäs IF:ää vastaan joukkue kairasi vierasvoiton lukemin 3-4

Vaasalaiset ovat pelanneet kuluneella kaudella 5 ottelua kotonaan. Joukkue on onnistunut voittamaan näissä FC Jazzin, sekä ryöstämään pisteen sarjakärki PS Kemiltä. Loput 3 kotiottelua joukkue on hävinnyt PK-35:lle, JJK:lle sekä Mikkelin Palloilijoille. Vaasalaisista eniten maaliverkkoa on heiluttanut Andreas Strandvall, neljällä täysosumallaan. Taustatukea Strandvallille on antanut Matias Lombo, kolmella maalillaan.

AC Oulu lähtee kamppailuun ennakkosuosikkina ja ainoana tavoitteenaan vierasvoitto. Laivastonsinisillä ei ole kuluvan kauden otteluista montaa ehjää 90-minuuttista takana, mutta nyt edellytykset sille ovat olemassa. Hyvä kokoonpanotilanne, tärkeä voitto viime pelistä sekä kauden ensimmäinen kohtaaminen VIFK:ta vastaan näytti, että joukkueiden tasoero kallistuu AC Oulun hyväksi.

Kommentit

– Totta kai lähdemme vain ja ainostaan voitto mielessä jokaiseen otteluun. Aina täytyy kuitenkin muistuttaa, että yhtää helppoa ottelua ei tässä sarjassa tule vastaan. VIFK on sarjajumbo, mutta se on ottanut kotikentällä pisteitä esimerkiksi Kemiltä. Heillä on selkeä pelitapa ja muutama erittäin vahva pelaaja toteuttamaan tätä. Meillä riittää parannettavaa edellisestä ottelusta ja toivottavasti näin myös tapahtuu, AC Oulun päävalmentaja Rauno Ojanen kertoo.

Kokoonpanotilanne

Sairastuvalta kantautuu myös hyviä uutisia, sillä Kemo Darboe on jo sunnuntaina joukkueen mukana ja pitkäaikaistoipilaana ollut Antti Uimaniemi tekee todennäköisesti ensiesiintymisen kuluvalla kaudella Laivastonsinisten kokoonpanossa 18.7 pelattavassa kamppailussa Mikkelin Palloilijoita vastaan. Lauantain Jazz-ottelussa paluun loukkaantumisen jälkeen pelikentille tehnyt Matias Ojala on jälleen kokoonpanossa ja näin ollen AC Oulun loukkaantumistilanne on todella hyvässä tilanteessa ainoastaan Morten Gerster-Peipisen ollessa sivussa polvivaivan vuoksi. Rauno Ojasella on kerrankin positiivinen ongelma kokoonpanonsa kanssa, kun vaihtoehtoja riittää useampia monelle pelipaikalle. Viime lauantaina ensimmäistä kertaa miesten peleissä avauksessa ollut Niklas Jokelainen jatkanee avauskokoonpanossa.

Seuraa heitä

Matias Ojala, #10 AC Oulu

Ojala teki paluun pelikentille loukkaantumisten jäljiltä lauantain Jazz-kamppailussa tullessaan vaihdosta sisään ottelun 57 minuutilla. Pelituntuman puute ei näkynyt lainkaan, sillä Ojala pelasi todella pirteän. Ojalan vahva puolituntinen palkittiin lisäajalla voittomaalilla, joka varmasti tuo pelaajalle, kuin myös koko joukkueelle lisää itseluottamusta. Onkin syytä odottaa, että Ojala jatkaa Vaasassa siitä mihin lauantaina jäi porilaisia vastaan.

 

Andreas Strandvall, #7 VIFK

25-vuotias hyökkääjä on ollut VIFK:n hankalan kauden yksi onnistujista neljällä maalillaan. Strandvall on onnistunut maalinteossa Ekenäs IF:ää vastaan kahdesti ja tämän lisäksi PS Kemiä ja FC Jazzia vastaan kertaalleen. Pystyykö Laivastonsinisten puolustuspeli pitämään Strandvallin ja Lombon pimennossa? Joukkueiden ensimmäisessä kohtaamisessa vaasalaisilla ei ollut montaa tekopaikkaa, mutta silti Laivastonsinisten veräjänvartija Marzuoli sai kaivaa pallon 2 kertaa selkänsä takaa. AC Oulun puolustuspelin tulee olla parempaa ja ennen kaikkea huolellisempaa, kuin joukkueiden edellisessä kohtaamisessa.