Ennakko Edustus

AC Oulu kohtaa lauantaina Porissa käytävässä ottelussa FC Jazzin. AC Oulu lähtee hakemaan kahden pelaajan pelikiellon saattelemana tärkeitä vieraspisteitä liiganousua ajatellen.

AC Oulu on sarjataulukossa kuudentena 32 pisteellä 19 pelin jälkeen. FC Haka nousi PK-35 voiton myötä AC Oulun ohi sarjataulukossa, mutta valkeakoskilaisilla on tällä hetkellä kaksi ottelua enemmän pelattu kuin AC Oululla. 
Laivastonsinisillä on eroa sarjakärki PS Kemiin 10 pistettä, mutta karsintapaikalla olevaan JJK:hon vain 4 pistettä, joten kaikki on vielä omissa käsissä karsintapaikan suhteen. Joukkueella on JJK kohdattavana vielä kahdesti kotonaan.

PK-35 ja TPS ovat sarjataulukossa kolmantena ja neljäntenä 35llä pisteellä, eli voitolla AC Oulu nousisi tasapisteisiin näiden joukkueiden kanssa. FC Jazz on sarjataulukossa seitsemäntenä 22 pisteellä. Porilaisilla on pelattuja otteluita 20. Sarjapaikan säilyttämisen suhteen porilaisilla on hyvät asetelmat, sillä yhdeksäntenä oleva Mikkelin Palloilijat on ensimmäisellä putoajan paikalla 14 pisteellä, eli piste-eroa on porilaisten hyväksi kahdeksan pistettä. Lauantain ottelussa kohtaavat joukkueet ovat siis sarjataulukossa peräkkäisillä sijoilla. Piste-eroa on kuitenkin AC Oulun hyväksi jo 10 pistettä.

AC Oulu lähtee otteluun allaan tasapeli värikkäästä ja tapahtumarikkaasta TPS-ottelusta. Lauantain TPS-ottelu oli AC Oululle yhdeksäs perättäinen ottelu ilman tappiota. Yhdeksään otteluun on mahtunut 6 voittoa ja 3 tasapeliä. Tasapeleistä kaksi on tullut edellisen kolmen ottelun aikana, kun TPS-tasapelin lisäksi joukkue pelasi tasan JJK:ta vastaan Jyväskylässä. Kolmas tasapeli tappiottoman putken aikana tuli Valkeakoskella FC Hakaa vastaan. Voitot tappiottaman putken aikana ovat tulleet PK-35:stä, Ekenäs IF:stä, PS Kemistä, Mikkelin Palloilijoista, Vasa IFK:sta, sekä nimenomaan FC Jazzista, jota vastaan AC Oulun tappioton putki alkoi.

FC Jazzilla on allaan erittäin vaihtelevia tuloksia viidestä edellisestä pelistä. Edellisessä kamppailussaan joukkue pelasi 0-0 tasapelin Ekenäs IF:ää vastaan. Tätä ottelua edelsi porilaisittain  hieno 0-1 vierasvoitto Turusta TPS:ää vastaan. Joukkue nosti hienosti tasoaan edellisessä ottelussa PS Kemiltä saamastaan 0-4 selkäsaunasta. Tätä ottelua edelsi 3-2 tappio Mikkelin Palloilijoille sekä vierasvoitto Jyväskylästä JJK:ta vastaan lukemin 1-2.
FC Jazz on kokenut muutoksia kokoonpanossaan, sillä porilaisten alakerrassa luutinut Teemu Penninkangas siirtyi lainasopimuksen puitteissa elokuun loppupuolella takaisin emoseuraansa SJK:hon, ja sen farmiseura Kerho07:ään. Penninkankaan lisäksi myös porilaisten riveissä 5 maalia iskenyt Elias Ahde kävi muutaman viikon mutkan emoseurassaan Seinäjoella, mutta palasi sieltä loppukaudeksi Poriin. 
Uutena vastustajana Laivastonsinisille pelaajille porilaisten riveissä on Veikkausliigakokemustakin omaava Akil DeFreitas, joka siirtyi Poriin Kokkolan Pallo-Veikoista.

Lauantain ottelu on AC Oululle kymmenes vierasottelu Ykkösessä. Laivastonsiniset lähtevät Poriin hakemaan kauden kolmatta vierasvoittoaan. Aikaisemmat vierasottelut ovat tuoneet AC Oululle 2 voittoa, Vasa IFK:sta sekä Ekenäs IF:stä. Voittojen lisäksi joukkue on saalistanut vierastasapelipisteet JJK:ta, FC Hakaa sekä Mikkelin Palloilijoita vastaan. Ilman pisteitä AC Oulu on jäänyt Turussa, Vantaalla, Valkeakoskella sekä Porissa. AC Oulu on tehnyt kuluvan kauden vierasotteluissa yhdeksän maalia, ja päästänyt 13.

FC Jazzille ottelu on kauden kymmenes kotiottelu. Porilaisilla on kotiotteluistaan tilillä kolme voittoa. Voitot ovat tulleet Vasa IFK:n , PK-35:n sekä AC Oulun kustannuksella. Tasapeliin porilaiset ovat yltäneet kotonaan JJK:ta sekä FC Hakaa vastaan. Kotonaan FC Jazz on hävinnyt PS Kemille, Ekenäs IF:lle, Turun Palloseuralle sekä Mikkelin Palloilijoille. FC Jazz on tehnyt kotonaan 15 maalia ja päästänyt 17.

Lauantain kamppailu on kauden kolmas, ja viimeinen yhteenotto tällä kaudella. Tältä kaudelta voitot ovat 1-1, kun molemmat joukkueista ovat voittaneet kotiottelunsa. FC Jazz voitti ensimmäisen kohtaamisen Porissa lukemin 3-1. Ensimmäisessä kamppailussa porilaisilta maaliverkkoa heiluttivat Theo Raymond, Samu-Petteri Mäkelä sekä Elias Ahde, kun AC Oulun ainokaisesta vastasi Aapo Heikkilä. 
Kauden toinen kohtaaminen päättyi AC Oulun voittoon 1-0, kun Matias Ojala iski pelin loppuhetkillä Laivastonsinisille voittomaalin.
Yhteensä joukkueet ovat kohdanneet Ykkösen historiassa viidesti. AC Oululla näistä otteluista kolme voittoa, yksi tasapeli ja yksi tappio.

Laivastonsinisten kauden ensimmäinen vierailu Poriin ei sujunut mallikkaasti, kun tuloksena oli 3-1 tappio. AC Oululla on kuitenkin ollut jo pitkän aikaa erillainen tekemisen meininki pelikentillä, kuin alkukaudella. Tärkeän vierasvoiton ottaminen ei tule olemaan helppoa, mutta joukkue on näyttänyt tappiottoman putken aikana useassa ottelussa sitkeyttä ja venymiskykyä.
Yksinkertainen ja kylmä fakta on se, että tästä ottelusta on otettava täydet kolme pistettä, jotta unelma Veikkausliigapaikasta elää vielä toden teolla.

Kommentit

– Olen sanonut monelle, että tämä peli Jazzia vastaan on yksi kauden vaikeimmista. Saimme pelata kaksi kärkiottelua kotikentällä ja joillakin saattaa olla harhainen luulo siitä, että Porista olisi haettavissa kolme helppoa pistettä. Voin alleviivata, että ei ole. Jazz on todella kova joukkue, vaikkakin heidän otteet ovat ailahdelleet kauden aikana. Molemmat keskinäiset ottelut ovat olleet todella tiukkoja ja tästä on odotettavissa aivan yhtä tiukka. Jokaisen jätkän täytyy keskittyä huolellisesti, AC Oulun päävalmentaja Rauno Ojanen kertoo.

Kokoonpanotilanne

AC Oulun kokoonpanosta pois ovat pelikieltojen vuoksi Alessandro Marzuoli sekä Janne Hietanen. Marzuoli huilaa vähintään kaksi peliä, mutta Hietanen on pelikiellossa vain tämän ottelun.

Seuraa heitä

Johannes Wentin #30, AC Oulu

 

Alessandro Marzuolin ollessa pelikiellossa Johannes Wentin saa ison mahdollisuuden päästessään AC Oulun maalinsuulle. Wentin oli viimeksi AC Oulun maalinsuulla 4-1 tappiossa PK-35:tä vastaan Vantaalla. Ottelussa AC Oulun puolustus oli tuuliajolla, eikä tarjonnut Wentinille riittävästi tukea. Kauden ensimmäisessä pelissä ”Jonttu” pelasi loistavasti ja oli nollapelillään EIF-voiton takuumies.

 

Akil DeFreitas, FC Jazz

 

29-vuotias Trinidad-Tobagosta kotoisin oleva laituri pelasi alkukauden Kokkolassa KPV:ssä Kakkosta. DeFreitakselta löytyy myös kokemusta Veikkausliigasta vuodelta 2012, kun hän edusti FF Jaroa. DeFreitas debytoi porilaisten edellisessä ottelussa EIF:iä vastaan, pelaten ottelun viimeiset 20 minuuttia.