Ennakko Edustus

AC Oulu astelee kotiyleisönsä eteen jälleen keskiviikkona, jolloin Kokkolan Palloveikot saapuu vieraaksi Raatin stadionille. AC Oulu tarvitsee ottelusta voiton pysyäkseen mukana sarjan kärkikahinoissa.

AC Oululla on allaan kahden viikon tauko sarjapeleistä, vaikka joukkue pelasikin viime viikolla hyväntekeväisyysottelun HauPaa vastaan.

– Hyväntekeväisyysottelun lisäksi meillä on ollut tässä muun muassa golfpäivää ja saunailtaa, joilla henkeä on haettu. Harjoituksista oli Kemi-ottelun jälkeen neljän päivän tauko, jonka jälkeen on ollut taas kiva harjoitella, kun kelitkin ovat olleet kohdillaan, kertoo AC Oulun apuvalmentaja Rauno Ojanen.

Heinäkuun puolivälissä pelatun Kemi-ottelun jälkeen joukkueen sisällä on käyty paljon keskusteluja sen eteen, että kurssi kääntyisi jälleen voitolliseksi. Muun muassa pelaajien fyysistä virettä on käyty läpi, sillä joukkueessa oli edellisten viikkojen aikana havaittavissa väsymystä.

– Olemme puhuneet asioista varsinkin kapteeniston ja kokeneimpien pelaajien kanssa. Asia on tiedostettu, pelaajia on kuunneltu ja tilanteeseen on reagoitu. Pelaajat ovat kuitenkin aina ne, jotka tietävät parhaiten, mikä heidän vireensä on. On ennen kaikkea pelaajien velvollisuus sanoa, miltä heistä milloinkin tuntuu, Ojanen korostaa.

AC Oulun leirissä tiedostetaan myös se, että mikäli kärkijoukkueiden kelkassa halutaan pysyä, täytyy voittoja alkaa nyt tulla. AC Oulu on pelannut kaksi ottelua kaikkia kärkiryhmiä vähemmän, joten rästipelit voittamalla ero ykkössijaan olisi enää vain kolme pistettä. Ne pisteet täytyy kuitenkin myös ottaa.

– Meillä on alla kolme peräkkäistä voitotonta peliä. joten nyt täytyy ruveta taas voittamaan. Tiedämme, mihin meidän on vastustajissa iskettävä, mutta tiedämme myös ne osa-alueet, joita meidän on pystyttävä parantamaan pelissämme. Vastustajaan ei keskitytä niin paljoa, koska oma pelimme on nyt tärkein juttu. Miten puolustetaan ja miten hyökätään, molempia on parannettava, naulaa Ojanen.

AC Oulun kokoonpanosta puuttuu varmuudella alavatsan lihasvammaa poteva laituri Joonas Pennanen. Helpotusta hyökkäykseen on kuitenkin hiljalleen luvassa, sillä alkukauden maalitykki Dritan Stafsula palaa keskiviikkona kokoonpanoon. Veljensä hääprojektissa Albaniassa heinäkuun viettänyt Stafsula saapuu kuitenkin Ouluun vasta tiistaina, joten ihmeitä ei kannata vielä KPV-ottelussa odottaa, mikäli mies kentällä nähdään.

– Mitään sateentekijää Dritanista ei kannata odottaa, mutta onhan hän meille taas hyvä lisä hyökkäyspäähän. Varmasti vie aikansa saada kaveri taas huippukuntoon, mutta hän tuli ennen sarjan alkua meille keskenkuntoisena ja pääsi pelaamalla kuntoon. Nytkin tarkoitus on ajaa hänet mahdollisimman nopeasti sisään.

– Tämä KPV- ja seuraavaksi edessä oleva PoPa-ottelu ovat tavallaan hyvää aikaa siihen sisään ajamiseen tärkeää Lahti-peliä ajatellen, miettii Ojanen.


Yhdeksässä ottelussa seitsemän maalia paukuttanut Stafsula palaa laivanstonsiniseen nuttuun. Kuva: Tapani Pikkarainen

Keskiviikon vierailija KPV on ajautunut Ykkösessä pahaan syöksykierteeseen ja jumittunut sarjan jumbopaikalle. Perinteinen kokkolalaisjoukkue on pelannut peräti yhdeksän peräkkäistä voitotonta ottelua saldolla yksi tasapeli ja kahdeksan tappiota. Maaliero näistä otteluista on kerrassaan harvinaisen murheellinen 1 – 21.

Varoittava sormi nousee kuitenkin pystyyn nopeasti, sillä kauden avauskierroksella Kokkolassa KPV venyi AC Oulua vastaan 1-1-tasapeliin.

– KPV on minulle tuttu joukkue, sillä olen nähnyt tällä kaudella jo neljä heidän otteluaan. Joukkue on vahvistunut viime aikoina, eivätkä he muutenkaan enää huonommin voi pelata kuin edellisisssä otteluissa. Emme voi missään nimessä lähteä aliarvoimaan heitä, vaan nimenomaan meillä on kalavelkoja maksettavana, Ojanen alleviivaa.

Uusia pelaajia KPV:ssa ovat liigajoukkue Jarosta lainalle tulleet Timo Tahvanainen, Sergei Shpakin ja Giorgi Khidashel. Vastaavasti kuitenkin Ykkösen viime kauden maalikuningas Irakli Sibirladze on tällä hetkellä Jaron mukana, eikä näin ollen ole KPV:n käytettävissä. KPV:n parhaat maalintekijät ovat olleet kahdesti osuneet Ville Luokkala ja Niko Kalliokoski. Koko joukkue on kuitenkin tehnyt 13 ottelussa ainoastaan seitsemän täysosumaa, mikä on ylivoimaisesti vähiten Ykkösessä.

KPV on ehtinyt vaihtaa tällä kaudella jo päävalmentajaakin, kun Keijo Hautamäki jätti tehtävänsä kesäkuun puolivälissä. Uudeksi luotsiksi pestattiin vielä viime kaudella TamU:ssa Veikkausliigaa pelannut KPV:n oma kasvatti Henri Myntti, mutta ainakaan tähän mennessä vuoden 2008 liigan maalikuningas ei ole pystynyt kääntämään vihreäpaitojen kurssia.

AC Oulu – KPV Raatin stadionilla keskiviikkona klo 18.30 – tervetuloa!

(Toimitus)