Ennakko Edustus

AC Oulu kohtaa lauantaina 18.7 Raatin stadionilla Mikkelin Palloilijat kello 16:00 alkavassa ottelussa. Kotijoukkueella on kaksi voittoa allaan, ja kolmannen perättäisen voiton hakuunsa se saa lisävahvistukseksi Antti Uimaniemen sairastuvalta.

Laivastonsiniset pääsevät lähtemään lauantain otteluun orastavassa myötätuulessa. Joukkue on kaatanut kahdessa edellisessä kamppailussaan VIFK:n vieraissa 0-1, sekä FC Jazzin 1-0 kotonaan. Kahta voittoa edelsi tappiot TPS:lle ja PK-35:lle vieraskentillä, sekä vierasvoitto Ekenäs IF:stä.

AC Oululla on 12 pelatun ottelun jälkeen 17 pistettä, joka oikeuttaa sarjataulukossa sijalle 6. Joukkue on tasapisteissä viidentenä olevan Hakan kanssa, mutta valkeakoskilaisilla on parempi maaliero, jonka turvin joukkue on vielä AC Oulun edellä.

Mikkelin Palloilijoiden viime aikojen otteet ovat olleet heikkoja. MP:llä on menossa viiden voitottoman ottelun putki. Saldona on tappiot Turun Palloseuraa, JJK:ta, PS Kemiä ja Ekenäs IF:ää vastaan. Tasapelin joukkue onnistui taistelemaan 5.7 pelatussa kotipelissään VIFK:ta vastaan Jasse Tuomisen viime hetken tasoitumaalin avulla. Maaliero näissä viidessä otteluissa on mikkeliläisiä vastaan lukemin 2-9.

Mikkeliläisten synkän alkukauden valopilkkuja ovat olleet nuoret hyökkääjät, 20-vuotias Jasse Tuominen neljällä täysosumallaan, ja 23-vuotias Harrison Hanley viidellä maalillaan.

Sarjataulukossa Mikkelin Palloilijat on yhdeksäntenä. Pelattuja pelejä on 13, joissa joukkue on saanut taisteltua itselleen 11 pistettä.

AC Oulu – Mikkelin Palloilijat on Laivastonsinisten kauden kuudes kotiottelu. Joukkue hävisi alkukaudella kotonaan PK-35:lle, sekä tasasi pisteet Turun Palloseuraa vastaan. Näiden kahden ottelun jäljiltä AC Oulu seilaa kuitenkin tällä hetkellä kolmen ottelun kotivoittoputkessa, jossa ovat kaatuneet VIFK, PS Kemi ja FC Jazz.

MP:n kuluvan kauden vierasottelut ovat sujuneet heikosti, joukkueella on tilillään kaksi vierasvoittoa FC Jazzia sekä VIFK:ta vastaan. Pisteettömät vierailut MP on tehnyt JJK:n, PS Kemin, sekä Hakan isännöimmiin otteluihin.

Lauantain kamppailu on joukkueiden toinen keskinäinen yhteenotto tälle kaudelle. Joukkueiden kauden ensimmäinen kohtaaminen oli todellinen maali-iloittelu, joka päättyi pistejakoon lukemin 3-3. Ottelusta ei puuttunut draamaa AC Oulun noustessa 3-1 tappioasemasta tasapeliin kuudessa minuutissa pelin loppupuolella. Lisäksi ottelun lisäajalla Alessandro Marzuoli torjui rangaistuspotkun, varmistaen pisteen AC Oululle. Ottelun maaleista Laivastonsinisiltä vastasivat Pekka Welling, Kemo Darboe sekä Morten Gerster-Peipinen, kun taas puolestaan mikkeliläisistä maaliverkkoa heiluttivat Jasse Tuominen, sekä Harrison Hanley kahdesti.

AC Oulu lähtee lauantain kotiotteluun ennakkosuosikkina, mutta takin on pysyttävä kiinni ennakkoasetelmista huolimatta – ylintä nappia myöten. Vaikka MP:n viime ajat ovat olleet haastavia, joukkue osoitti Mikkelissä käydyssä joukkueiden kauden ensimmäisessä kohtaamisessa pystyvänsä maalintekoon. Laivastonsininen puolustus saakin olla äärimmäisen tarkkana nuorten MP-hyökkääjien Hanleyn sekä Tuomisen kanssa.

AC Oulun puolustuspeli on parantunut huomattavasti verrattuna joukkueiden edelliseen kamppailuun ja tämän myötä myös pisteitä on rapissut Laivastonsinisten laariin enemmän.

Ensimmäisissä neljässä pelissä joukkue päästi 11 maalia, kun puolestaan jälkimmäisissä seitsemässä ottelussa AC Oulu on päästänyt 6 maalia, joista 4 syntyi Vantaalla käydyssä PK-35-ottelussa. Eli seitsemästä viime ottelusta AC Oulu on onnistunut pelaamaan 4 ottelua päästämättä maaliakaan.

Puolustuspeliin ollakin kiinnitetty huomiota paljon heikon alkukauden johdosta, päävalmentaja Rauno Ojasen toimesta. Lisäksi kun alkukaudesta vaivannut puolustuspään loukkaantumiskierre on selätetty, on ymmärrettävää että puolustuspeli on parantunut myös sen myötä. Joukkue saa toivotun lisävahvistuksen puolustuspäähän lauantain kamppailuun, kun koko alkukauden sivussa ollut Antti Uimaniemi on selättänyt loukkaantumisvaivansa ja on ensimmäistä kertaa AC Oulun kokoonpanossa Ykkösessä. Veikkausliigakokemusta RoPS:n, MyPa:n sekä Vaasan Palloseuran riveistä omaava Uimaniemi vahvistaa entisestään viime otteluissa hyvin toiminutta puolustuspeliä.

Laivastonsinisten puolustuspeli on parantunut, mutta puolustuspäähän panostaminen on näkynyt vastaavasti pallollisessa pelissä ja maalimäärissä. Kauden neljässä ensimmäisessä kamppailussa joukkue teki 8 maalia, kun taas puolestaan jälkimmäisessä seitsemässä pelissä joukkue on tehnyt 7 maalia.

Joukkuetta vaivaa edelleen aika-ajoin hyökkäyspäässä vaarallisten maalipaikkojen luomisen nihkeys sekä viimeistelytarkkuus maalipaikoissa. Tästä hyvä esimerkki on edellinen kotiottelu FC Jazzia vastaan. AC Oulu ei saanut luotua ottelussa juurikaan maalipaikkoja, muuten kuin erikoistilanteista ennen 70 minuuttia. Ottelun loppupuolella AC Oulu sai luotua useamman vaarallisen maalipaikan aikaiseksi, mutta näissä viimeistely-yritykset jättivät parantamisen varaa. Ottelun viime hetkillä Matias Ojala kuitenki iski tarvittavan maalin, näyttäen kylmäpäisen viimeistelyn mallia muille joukkuekavereilleen.

Odotettavissa on tiukasti ja kurinalaisesti maaliaan varjeleva vierasjoukkue, joka pyrkii iskemään nopeasti ja tehokkaasti vastahyökkäyksistä vastaan. AC Oulu tulee todennäköisesti ottamaan ottelussa pallonhallinnan lähes täysin, joka tarkoittaa sitä, että joukkueen tulee olla kärsivällinen ja pysyä pelisuunnitelmassaan ja rakentaa maltillisesti lyhyiden syöttöjen kautta ja pyrkiä murtautumaan maalintekosektoreihin.

Kauden ensimmäinen kohtaaminen oli AC Oululta todella huono peli, mutta joukkue pystyi silti tekemään 3 maalia ja taistelemaan itselleen yhden vieraspelipisteen. Nyt, kun Laivastonsinisten peli on paremmassa kunnossa, on AC Oulu selkeä ennakkosuosikki otteluun. AC Oulu jatkaa kotivoittoputkeaan neljään voittoon, mikäli joukkue pysyy kärsivällisenä pelinrakentelussa ja käyttää maalipaikkansa hyväksi. Hyökkäyspeli ei kuitenkaan saa tapahtua puolustuspään kustannuksella, sillä MP:llä on vaarallisia hyökkääjiä jotka pystyvät iskemään vastahyökkäyksistä palloa maaliverkkoon.

AC Oulu isännöi MP:tä ensimmäistä kertaa lähes kymmeneen vuoteen. Joukkueiden edellinen kohtaaminen Oulussa pelattiin 2.9.2006. Ottelu päättyi tuolloin AC Oulun kotivoittoon lukemin 2-1. Kaksi muuta joukkueiden välillä pelattua Ykkösen kamppailua Oulussa ovat päättyneet 2-3 vierasvoittoon, sekä 1-1 tasapeliin. Mikkelissä joukkueet ovat kohdanneet neljästi, joista kaksi on päättynyt tasapeliin, ja kahdesti AC Oulun vierasvoittoon. Joukkueet ovat kohdanneet historian saatossa siis yhteensä 7 kertaa aiemmin. AC Oulu on voittanut otteluista kolme, kolme kertaa on päädytty pistejakoon ja ainoastaan kerran MP on onnistunut voittamaan Laivastonsiniset.

Joukkueiden väliset ottelut ovat olleet maalijuhlia, AC Oulun on tehnyt keskinäisissä otteluissa 15 maalia, kun taas puolestaan MP on osunut Laivastonsiniseen maaliverkkoon 12 kertaa. Yhteensä seitsemässä kamppailussa ollaan nähty siis 27 osumaa, jolloin seitsemän pelin keskiarvoksi tulee hulppeat 3,8 maalia/peli.

Kommentit

– Edellinen peli Mikkelissä on jäänyt hyvin takaraivoon. MP teki meille kolme aivan liian helppoa maalia, mutta toisaalta osoitimme taistelun tahtoa ja tulimme tasoihin. Kyseisen ottelun jälkeen on kuitenkin paljon tapahtunut molemmissa leireissä ja tiukka ottelu on jälleen huomenna luvassa. Minulla on positiivinen ongelma kokoonpanon suhteen – loukkaantumiset on tältä erää selätetty ja kilpailu peliajasta on joukkueen sisällä kovaa. Aivan kuten sen pitääkin olla, AC Oulun päävalmentaja Rauno Ojanen esittää.

Kokoonpanotilanne

AC Oulu pääsee lähtemään otteluun parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Antti Uimaniemi on toipunut loukkaantumistaan ja on pelikunnossa.

Seuraa heitä

Antti Uimaniemi #5, AC Oulu

 

Antti Uimaniemi on ensimmäistä kertaa AC Oulun riveissä Ykkösen ottelussa lauantaina. Urallaan hän on aiemmin edustanut PS Kemiä, sekä RoPSia, MyPaa ja Vaasan Palloseuraa josta hänellä löytyy myös veikkausliigakokemusta useamman ottelun verran. Vasempana laitapakkina viihtyvä “Uimis” ehti pelata 2 ottelua Suomen Cupia, ennen loukkaantumistaan Cupin ottelussa PS Kemiä vastaan. ”Uimis” aloittanee ottelun vaihtopenkin puolelta.

 

Harrison Hanley #10, Mikkelin Palloilijat

 

Täksi kaudeksi Ykköseen, ja Mikkeliin saapunut yhdysvaltalaispelaaja pelasi vuodet 2010-2013 yliopistojoukkue Santa Clara Broncosissa. Nopea ja puolustajien haastamisesta pitävä Hanley on iskenyt tällä kaudella 5 täysosumaa. Kaksi Hanleyn maaleista tuli AC Oulun ja MP:n kauden ensimmäisessä kohtaamisessa. Tämän lisäksi hän on onnistunut maalinteossa kahdesti FC Jazzia vastaan, ja kertaalleen VIFK:ta vastaan.

ACOTV

Yhteistyössä
Otteluennakko