Ennakko Edustus

Taistelu tärkeistä sarjapisteistä jatkuu lauantaina Raatin stadionilla, jonne vieraaksi saapuu JIPPO Joensuusta. Ottelu alkaa kesäisenä lauantaina klo 16.00.

Lauantain kamppailu käynnistää AC Oulun neljän ottelun heinäkuun. Kuukauden aikana Raatissa vierailevat Jipon lisäksi PK-35 sekä KPV ja ainoassa vieraspelissään AC Oulu matkustaa 14.7. Kemiin. Lähtöasetelmat ovat hyvät, sillä oululaiset majailevat Ykkösen jaetulla kärkipaikalla yhdessä FC Lahden ja PK-35:n kanssa.

Lauantaina Ouluun matkustava JIPPO keikkuu sarjataulukon toisessa päässä, sillä joensuulaiset ovat tällä hetkellä sijalla kymmenen taistelemassa kynsin ja hampain sarjapaikastaan. Potentiaalia tulevaisuuden mahdollisen liigavalmentaja Jarmo Korhosen suojateissa kuitenkin on, joten AC Oululla on taatusti edessään työntäyteinen lauantai.

– Kun Jipon nimilistaa katsoo, niin kyllä siellä on Ykkösen tasolle varsin rutinoituneita pelaajia. Alkukausi on myös näyttänyt, että JIPPO on vaikea voitettava, joten helppoa peliä ei kannata kenenkään odottaa, korostaa tuoreen jatkosopimuksen AC Oulun kanssa tehnyt Juho Meriläinen.

Meriläisen mainitsemia rutinoituneita pelaajia joensuulaisryhmässä ovat ennen kaikkea AC Oulussa kaudella 2007 kannattajien suosikiksi noussut ja Veikkausliigassakin yhteensä 79 ottelua pelannut keskikentän sielu Tarmo Koivuranta, yli 200 ottelua Ykkösessä pelannut joukkueen kapteeni Tuomas Korpela sekä hyökkääjä Petteri Rönkkö. Mielenkiintoinen nimi on myös sierraleonelaishyökkääjä John Keister.

– Jipon pelisysteemi on aika selkeä. He pyrkivät saamaan kaiken tilan kentällä näyttämään pieneltä ja lähtevät sitten hyökkäämään suoraviivaisesti eteenpäin. Koivuranta on keskikentällä vahva ja esimerkiksi kärkipelaajat ovat vaarallisia. Meidän edellisessä pelissä OPS puolusti kovasti ja sai sitten pallollisiakin tilanteita. Samanlaista peliä on odotettavissa Jipolta, AC Oulun päävalmentaja Juha Malinen ennakoi.

Leimaava piirre Jipon alkukaudessa on ollut se, että joukkueen kymmenestä ottelusta peräti kuusi on päättynyt tasapeliin. Se kertoo sekä voittamisen kynnyksen korkeudesta, mutta toisaalta myös siitä, ettei Jipon kaataminen ole missään nimessä helppo juttu. Jipolle on myös tehty varsin vähän maaleja (10), mutta samalla omakin viimeistely on ollut sangen vaikeaa (8 tehtyä maalia).

– JIPPO on puolustanut oikeanlaisella taistelumeiningillä. Nyt he ovat kuitenkin viimeisimmissä peleissään ruvenneet hieman nostamaan prässiä, jotta he saisivat myös maaleja tehtyä. Siinä he ovat onnistuneetkin, Meriläinen tietää.

Todellisen myrskyvaroituksen JIPPO antoi juuri juhannuksen alla pelaamalla tasapelin FC Lahden kanssa sekä nappaamalla kauden avausvoittonsa vahvan FC KooTeePeen kustannuksella.

– He ovat juuri nyt iskussa, joten meidän täytyy olla hyvin nöyriä. Mitään ylimääräistä ei kannata lähteä hakemaan, vaan tulos on tärkein juttu. Meidän pitää pystyä pelaamaan kovassa vartioinnissa ja kovassa paineessa. Tämän viikon harjoituksissa on peliin etsitty vähän erilaisiakin vaihtoehtoja kahteen edelliseen otteluumme verrattuna. Uusiakin juttuja pitää löytää, Malinen kertoo.


AC Oulu joutuu pärjäämään muutaman seuraavan ottelun ilman seitsemän maalia viimeistellyttä Dritan Stafsulaa. Kuva: Tapani Pikkarainen

AC Oulu on päässyt neljän päivän juhannustauon jälkeen hiomaan virettään harjoituskentällä viiteen otteseen. Pelaajatilanne on kohtuullisen hyvä, kun kaksi edellistä ottelua nilkkavaivan takia vaihtopenkillä istunut Matias Ojala palaa pelaavaan miehistöön. Pohdittavaa valmennusjohdolle tuo kuitenkin alkukauden maalitykki Dritan Stafsulan kuukauden mittainen reissu veljensä häihin Albaniaan.

– Matkan piti olla ensin kahden kuukauden mittainen, mutta onneksi selviämme kuukaudella. Se tarkoittaa, että Dritan on pois ainakin kolmesta pelistä. Koska hän ei ole meidän sopimuspelaajamme, emme voineet vaatia muutakaan. Hän sitoutui alkukaudella joukkueeseen erittäin hyvin ja palaa matkansa jälkeen takaisin, kertoo Malinen.

– Lauantain ottelussa Dritanin paikkaaja löytyy nuorista, mutta seuraavaan peliin (PK-35) saamme todennäköisesti jo olkapäävammasta kärsineen Juuso Majavan takaisin kehiin, Malinen valottaa.

Mielenkiintoinen tilastofakta seurojen välillä on, että peräti viisi edellistä AC Oulun ja Jipon kohtaamista Ykkösessä ja Suomen Cupissa on päättynyt vierasvoittoon lukemin 0-1. Tämän putken AC Oulu haluaa katkaista lauantaina.

AC Oulu – JIPPO Raatin stadionilla lauantaina klo 16.00 – tervetuloa nauttimaan kesästä ja Oulun parhaasta jalkapallosta!

(Toimitus)