Ennakko Edustus

AC Oulu isännöi FC Hakaa lauantain Veikkausliigakierroksella klo 17.00 alkavassa ottelussa. Ennen alkuvihellystä, Laivastonsiniset palkitsevat pelaajalegenda Rafinhan seuran kultakortilla.

Veikkausliigan runkosarja on edennyt vaivihkaa jo yli puolivälin. Kaikki joukkueet FC Interiä lukuun ottamatta ovat pelanneet vähintään 11 ottelua eli puolet runkosarjasta. Lauantain taisteluparista molemmat ovat taistelleet pisteistä 13 kamppailussa. Vierasjoukkue FC Haka on kerännyt 11 pistettä, kun taas AC Oulu kymmenen enemmän eli 21 pistettä. Valkeakoskilaiset löytyvät sarjasta sijalta yhdeksän ja oululaiset sijalta neljä.

Edellisellä kierroksella AC Oulu haki upean vierasvoiton SJK:sta loppulukemin 1-4. Haka puolestaan nousi kotikentällä vajaamiehistä HJK:ta vastaan maalin tappioasemasta tasapeliin. AC Oulu ja Haka ovat kohdanneet kuluvan kauden aikana kertaalleen Veikkausliigassa ja kertaalleen Suomen Cupissa – keväällä pisteet jaettiin Tehtaan kentällä loppulukemin 2-2 ja toukokuun viimeisenä päivänä AC Oulu tiputti Hakan cupista Raatissa rangaistuslaukauskilpailun jälkeen varsinaisen peliajan loppuessa 1-1-lukemiin.

Viime aikoina on siis ollut todella tasaista, mutta historian valossa Haka on ollut niskan päällä. Se on voittanut keskinäisistä otteluista 15, AC Oulun yhdeksää vastaan. 13 kertaa on päädytty tasapeliin.

Hakaa vastaan on pelattu tämän kauden aikana kolme peliä, kun otetaan mukaan talven liigacup. Kaikki pelit ovat päättyneet varsinaisella peliajalla tasan, joten se kertoo paljon tasaisuudesta joukkueiden välillä. Heillä ei ole ihan lähtenyt peli lentoon tällä kaudella, mutta minun mielestä suurin syy on ollut maalintekijän puute. Haka on fyysinen ja suoraviivainen joukkue, jossa on kuitenkin paljon taitoa. Meidän tulee pystyä samaan uhrautuvaan koko joukkueen peliin kuin Seinäjoella – tämän toteutuessa meillä on hyvät mahdollisuudet täyteen pistepottiin. Joukkueen terveystilanne on hyvä, sillä vain Valencia on varmasti sivussa ottelusta.

AC Oulun valmennustiimin jäsen Rauno Ojanen

Lauantain ottelussa AC Oulu luovuttaa pelaajalegenda Rafinhalle seuran kultakortin, joka oikeuttaa sisäänpääsyyn Laivastonsinisten otteluihin loppuelämän ajaksi. Kultakortin saaminen edellyttää poikkeuksellista ja merkittävää historiaa seurassa.

Rafinha eli Rafael Scapini de Almeida saapui ensimmäisen kerran AC Ouluun kaudelle 2005. Vikkeläkinttuinen laitahyökkääjä valloitti välittömästi oululaisyleisön upeilla otteillaan kentällä sekä iloisella persoonallaan kentän ulkopuolella. Kolmen kauden aikana brassi oli nostamassa seuran ensimmäistä kertaa Veikkausliigaan – pelejä kertyi 66 kappaletta ja maaleja 13. Oulusta löytyi myös elämänkumppani, jonka kanssa matka jatkui Tampereen ja Helsingin kautta Belgiaan Gentin paitaan. Viimeistään Gentissä pelipaikaksi alkoi vakiintua erilaiset roolit puolustuslinjassa. Kaudella 2014-15 joukkue juhli Belgian mestaruutta, joka tiesi seuraavalle kaudelle pääsyä Mestareiden liigan lohkovaiheeseen. Rafinha debytoi maailman kovimmassa seurajoukkuekilpailussa 16. syyskuuta 2015 Lyonia vastaan. Yhteensä viiden kauden aikana mies pelasi Gentissä 101 virallista ottelua. 

Belgian jälkeen oli aika palata Suomeen ja HJK:n paitaan. Helsingissä menestystä tuli, mutta kaikkien AC Oulun kannattajien riemuksi ikinuori “Rafi” teki paluun Laivastonsiniseen paitaan kaudelle 2020. Kolmen kauden aikana Rafinha oli nostamassa AC Oulun takaisin Veikkausliigaan ja vakiinnuttamassa seuran paikkaan kotimaisen jalkapallon pääsarjaan. Kuluvan viikon torstaina 41 vuotta täyttänyt ikinuori toimii tällä hetkellä seuran reservijoukkueessa pelaajavalmentajana. Vierivä kivi ei sammaloidu – kiitos Rafi!

Rafinhan panos ja merkitys AC Oulun historiassa on poikkeuksellinen. Hän on aina ollut erittäin pidetty persoona joukkueen sisällä, mutta tuonut kaivattua vaatimustasoa ja karismaa kentälle. Hänen uransa oli kotimaassa jo vähän tukossa, mutta kohtalo Miika Juntusen muodossa puuttui peliin ja loppu on historiaa. Mestaruuksia Suomessa ja Belgiassa sekä tietysti kaikkien futaajien unelma eli Mestareiden liiga kertoo että kovalla työllä voi saavuttaa mitä tahansa.

AC Oulun kehitysjohtaja ja Rafinhan ystävä Juho Meriläinen

ACOTV

Yhteistyössä
Otteluennakko