Ennakko Edustus

Laivastonsiniset saavat vieraaksi lauantain Veikkausliigakierrokselle FC Lahden. Ottelu vihelletään käyntiin Raatin stadionilla klo 17.00.

Kesä on kääntynyt elokuun puolelle ja on aika palata Veikkausliigan pariin Oulussa. AC Oululla on peli kulkenut kotinurmella – edellinen tappio Raatista on toukokuun lopulta FC Honkaa vastaa. Honka on myös Laivastonsinisten edellinen kohtaaminen – keltamustat olivat Tapiolassa parempia 30. heinäkuuta lukemin 4-1. Ottelun jälkeen Ricardo Duarten suojatit jäivät viikon mittaiselle lomalle.

Sarjataulukosta oululaiset löytyvät sijalta neljä. Pisteitä 18 ottelun jälkeen on kasassa 30. Runkosarjassa otteluita on jäljellä vielä neljä kappaletta, joten taistelu yläloppusarjan paikasta ja mitalisijoituksista käy todella kuumana.

FC Lahden kausi on ollut haastavampi, mutta joukkue on hinannut itsensä viime aikojen esitysten myötä sijalle 8. Otteluita lahtelaisilla on pelattuna 17 ja pisteitä on 18. Edellisellä kierroksella Mustat Kuhnurit ottivat ison voiton, kun FC Honka kaatui kotikentällä 1-0-lukemin. Mikäli joukkue mielii yläloppusarjaan, pitää pisteitä ottaa lopuista otteluista kovaan tahtiin – kuudentena oleva ja yhden ottelun enemmän pelannut VPS on kuuden pisteen etäisyydellä.

Maali! Rassen voittomaalilaukaus KTP:ta vastaan heinäkuussa.

Joukkueet ovat kohdanneet kuluvan kauden aikana kertaalleen. Toukokuussa AC Oulu kävi nappaamassa 1-2-vierasvoiton Rasmus Karjalaisen ja Ashley Coffeyn maaleilla. Historian saatossa lahtelaiset ovat olleet suotuisa vastustaja oululaisille – edellinen tappio FC Lahdelle on kärsitty Veikkausliigassa kaudella 2010 – kyseisessä ottelussa Castrenissa nähtiin yksi Veikkausliigan kulttimaaleista, kun Jari “Litti” Litmanen esitteli saksipotkuaan oululaisyleisölle. Virallisista otteluista AC Oulu on voittanut seitsemän, neljä kertaa on pelattu tasan ja kahdesti FC Lahti on poistunut voittajana.

Lahti joukkueena pyrkii ennen kaikkea vahvaan kontrolliin sekä pallollisessa, että pallottomassa vaiheessa. Se puolustaa pääsääntöisesti keskiblokissa, eli pyrkii ensisijaisesti estämään vastustajaa etenemästä maalintekotilanteisiin välittömän pallon voittamisen sijaan. Paineistamisen joukkue aloittaa tietyissä ennalta sovituissa hetkissä, kuten topparin syöttäessä laitapuolustajalle tai syötettäessä alaspäin topparille. FC Lahti säätelee prässikorkeuttaan riippuen vastustajasta. Keskinäisessä pelissämme Lahdessa joukkue puolusti melko korkealta kun taas esimerkiksi viime pelissä Honkaa vastaan se pudotti matalalle varjelemaan maaliaan.

Joukkueen puolustaminen mahdollistaa ehkä sen vaarallisimman aseen hyökkäyssuuntaan: Nopeat ja suoraviivaiset vastahyökkäykset, joissa Lahden kolme ylintä pelaajaa ovat olleet avainasemassa. Lauantain ottelussa pallollisena hyvä tasapaino ja pallon menetysten ennakointi ovat ensi arvoisen tärkeitä hyvän lopputuloksen saamiseksi. Lahti voi myös toistaa keskinäisen ottelumme suunnitelmansa ja prässätä korkeammalta. Tällöin prässin purkaminen ja tilojen löytäminen sekä vastustajan puolustuslinjan edestä ja takaa korostuu.

Pallollisena Lahti on tyypillinen joukkue, joka pyrkii kontrolliin vahvalla pallonhallinnalla ja joukkueen rakenteella. Joukkue avaa peliä alhaalta vahvasti jossa joukkueen maalivahdilla Marin Ljubicilla on iso rooli. Ylempänä joukkueella on selkeät kaksi kohdetta: Pelata Matheus Alvesille suojaukseen ja pyrkiä erilaisten kombinaatioiden kautta etenemään kohti vastustajan maalia, tai toimittaa pallo tavalla tai toisella Zeqirille. Zeqiri on ollut iso osa joukkueen hyökkäyspeliä, joten laiturin siirtyminen ulkomaille asettaa jonkinlaisen pähkinän tulevan vastustajan valmennukselle.

Valmennustiimin jäsen JP Savolainen

ACOTV

Yhteistyössä
Otteluennakko